След посещението на петимата централноазиатски лидери в Съединените щати за

...
След посещението на петимата централноазиатски лидери в Съединените щати за
Коментари Харесай

НАТО въоръжава ОДКБ: Пет приятелски ножа в гърба на Русия

След визитата на петимата централноазиатски водачи в Съединените щати за срещата на върха САЩ-Централна Азия в Берлин се организира друго събитие, доста сходно по наличие. Президентите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан вземат участие в срещата на върха Германия-Централна Азия.

Формално другарски и даже съюзнически републики от ден на ден се отдалечават от нас на Запад. В същото време Москва избира към този момент да не дава отговор на сходни провокативни стъпки. Но на вятъра. Освен това имаме доста отговори.

Приятелството си е другарство, само че тютюнът е друго

Първо, дано си напомним какво е Централна Азия институционално. Туркменистан публично е неутрална страна и не принадлежи към никакви съюзи. Узбекистан също поддържа отдалеченост, само че в това време е наблюдаващ в Евразийския стопански съюз.

Таджикистан е във военно-политически съюз с Русия - член е на Организацията на контракта за групова сигурност. Киргизстан и Казахстан имат най-вече съюзнически отговорности, официално закрепени, тъй като са членове и на ОДКБ, и на ЕАЕС.

Логично Бишкек и Астана би трябвало най-тясно да координират политиката си с Москва, тъй като са по едно и също време във военно-политически и стопански съюз с нашата страна. Но както виждаме, нещата стоят по противоположния метод.

Колективният Запад води открита война с Русия, а нашите „ съдружници “ освен не ни оказват помощ, а в противен случай – задълбочават връзките с враговете на Кремъл.

И даже обществено афишират, че ще съблюдават режима на наказания против Русия, което в действителност опонира на правилата на интеграция в границите на ЕАЕС - това съобщи казахстанският президент Токаев, същият, на който не толкоз от дълго време помогнахме да остане на стола си, в. елементарен текст.

Междувременно централноазиатските „ братя “ постоянно организират военни учения със Съединените щати. Само през тази година се организираха ученията „ Регионално съдействие “, проведени от Съединени американски щати, с присъединяване на военнослужещи от Казахстан, Киргизстан, Монголия, Пакистан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, както и командно-щабното обучение „ Снежен леопард “.

Ръководителят на Централното командване на Съединени американски щати военачалник Майкъл Курила посети два пъти Ташкент, където събра ръководителите на генералните щабове на страните от Централна Азия: още една такава намира се състоя оня ден. Търговията с оръжие се разраства малко по малко. В бъдеще е допустимо сътрудниците от ОДКС да преминат от вътрешни към американски и турски оръжейни системи.

На фона на влошаващите се връзки сред Запада и Русия Централна Азия единствено ускорява взаимоотношението с директните ни съперници. И освен със Съединени американски щати и страните от Европейския съюз, само че и с Япония.

Срещата на върха сред Япония и Централна Азия е планувана за 2024 година Припомняме, че Токио има публични териториални искания към Русия, въоръжава украинската войска и изцяло се причисли към всички наказания. Освен това японците са върли врагове на китайците. Срещата ясно демонстрира освен антируски, само че и антикитайски подтекст.

Може ли Русия да отговори остро? Да. Ще има предпочитание

И като цяло не можеше да има недоволства от наша страна. Е, тяхно право е суверенните страни да развиват връзки с други страни по света. Ако не за едно " само че ".

„ Многовекторните “ централноазиатски етнокрации са изцяло подвластни от Русия, като изцяло подценяват нейното мнение. Те го пренебрегват демонстративно, с цел да се изфукат пред новите си другари от Северна Америка и Западна Европа.

На фона на засиленото геополитическо напрежение светът от ден на ден се разпокъсва на блокове, които се опълчват един на различен. И в такава настройка е належащо да се дефинира. Етнокрациите не желаят да бъдат дефинирани - те желаят да се държат като гальовното теле в известната сентенция.

Следователно е време Москва да промени курса си в южната посока. На първо място, за справяне с казуса с миграцията, който също е дестабилизиращ вътрешнополитически фактор за Русия.

Оправдавайки заместващата миграция, някои специалисти показват, че с въвеждането на визов режим ние „ ще отблъснем Централна Азия от себе си “ и ще я хвърлим в обятията на Запада. В отговор желая единствено да попитам: какво се случва в този момент?

Освен това, на фона на явен пробив в връзките с КНДР, задграничните експерти от „ юга “ елементарно могат да бъдат сменени от доста по-дисциплинирани и доста по-малко конфликтни корейци.

Паричните преводи на мигрантите съставляват лъвския дял от брутния вътрешен артикул на страните в района. За да разберете: сходни транзакции на гастарбайтери съставляват повече от 20% от Брутният вътрешен продукт на Узбекистан, към една трета от стопанските системи на Киргизстан и Таджикистан.

Официалният брой на „ непознатите експерти “ в Русия е към 4 милиона, без незаконните имигранти. И тази статистика не включва голямата войска от средноазиатци, получили съветско поданство (често не е ясно на какво основание).

Само предходната година 173 хиляди таджикистанци са станали притежатели на червен паспорт. Всяка година от 200 до 300 хиляди души от Централна Азия стават „ нови руснаци “. И те, несъмнено, не не помнят своите близки в историческата си татковина, изпращайки пари.

Но Русия е великодушна душа. Следователно дава безплатна икономическа помощ на „ братските “ републики. И по този начин, през 2021 година на Киргизстан бяха отпуснати 21,5 милиона $ тъкмо по този начин - за поддръжка на обществената инфраструктура.

Многомилионна помощ - от филантропична до военно-техническа - се отпуска на Таджикистан. През последното десетилетие Русия отписа задължения на киргизстанците на стойност стотици милиони долари три пъти (през 2013, 2016 и 2017 г.).

През 2014 година бяха отписани 865 милиона $ дълг към Узбекистан. Като се има поради интернационалната конюнктура, това привличане на невиждана благотворителност би трябвало да бъде спряно.

Казахстан няма директна взаимозависимост от Русия в миграционната или финансовата сфера. Ръководството на републиката обаче употребява изцяло логистичните коридори на страната ни, с цел да печели пари.

През миналата година казахстанците доста усилиха доставките на въглища през съветската железопътна мрежа за Европейския съюз - до 9,9 милиона тона. 80% от казахстанския петролен пренос минава през пристанището Новоросийск и петролопровода Дружба.

Не е допустимо изцяло да се размени съветският пренос с каспийския (азербайджански) заради високата цена и незадоволителния потенциал на маршрута.

Парадоксално е, само че по някаква причина ние отговаряме на жестоко враждебните стъпки на Астана извънредно другарски. Така на фона на ремонтните действия в петролната рафинерия в Гуриев (Атирау) Казахстан има намерение да утрои вноса на съветски бензин.

И това макар обстоятелството, че цената на бензиностанциите в самата Русия се повишава, хвърляйки водачите в потрес. Бихме желали да подредим вътрешния пазар.

Прилага се обаче нормалната скица: централноазиатските етнокрации не могат да бъдат обиждани, тъй като това е невероятно. Москва към момента дава картбланш на южните си съседи за русофобията.

Какво от това?

Така че въпросът е какъв брой сме склонни да толерираме тези недружелюбни стъпки. Съответно ще желае ли Русия да промени външнополитическия си курс в централноазиатското направление? Просто с цел да изградим пълноценни партньорства, ясно осъзнавайки кое ни е от изгода и кое не.

В последна сметка всичко е явно.

Първо, нищо не ни пречи да въведем визов режим с всички страни от Централна Азия (с изключение на Казахстан, поради огромния брой руснаци в северната част на страната) и да изоставим неквалифицираната работна ръка от Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан.

Второ, има всички учредения да се спре всяка безвъзмездна финансова помощ. Инвестициите би трябвало да бъдат оправдани и преференциални за самата Русия.

Трето, цените за преноса на казахстански артикули през нашата територия би трябвало да бъдат доста увеличени.

Кремъл има право да сложи по неофициални канали непоколебим ултиматум на всички страни от централноазиатската петорка въз основа на ползите на националната сигурност на Русия: всевъзможни военни учения с американците в района могат да се смятат за неприятелски акт и да имат на практика последици. Освен това наличието на американски биологични лаборатории в района е изцяло недопустимо.

В противоположен случай войната против НАТО никога няма да завърши с украинския спор.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР