След пороите и с покачване на температурите зачестиха случаите на

...
След пороите и с покачване на температурите зачестиха случаите на
Коментари Харесай

Очни лекари от УМБАЛ-Пловдив спасяват зрението на пациенти, жертви на кърлежи и червеи

След пороите и с повишаване на температурите зачестиха случаите на офанзиви в очите от кърлежи и червеи, споделиха доктор Гергана Попова, шеф на отделението по очни заболявания в УМБАЛ-Пловдив. Тя напомни, че и предходната година по това време пациенти са търсили помощ при експертите.
Пациентка се обърнала за подпомагане с недоволство, че нещо й нервира в окото. При прегледа медиците откриват 8-9 дребни червейчета с размер към 2 мм всяко в конюнктивния сак. Не е ясно по какъв начин тъкмо са попаднали в окото, тя допуска, че е станало, до момента в който е била на разходка в гората. Със същите недоволства е било и момче на 14 години, което постоянно върви на тренировки на гребната база. При друга жена е открит кърлеж на клепача, който е бил сполучливо отхвърлен.
Най- неприятният случай е на пациентка с недоволство от непрекъснато раздразнение в едното око и възприятие за непознато тяло. При огледа под конюнктивата се открива червей с дължина 1 см, надиплен като топка. Докато я приготвят за оперативна намеса, той съумял да „ изчезне ". Дори проучването с ядрено-магнитен резонанс не съумяло да го открие. В момента е под наблюдаване. Вероятно е ларвата е попаднала по време на преход в планината през почивните дни.
Най-често пациентите търсят помощ след разходки измежду природата, изключително в случай че са си правили пикник и са седели на тревата, сподели доктор Попова. Другият поток от пациенти идва от Гребната база в Пловдив. Според нея максимален е рискът за децата в тези случаи, тъй като тичат по неокосените треви и защото са по-ниски на растеж, елементарно стават жертва на хвъркати, пълзящи и всевъзможни гадинки.
Лечението е хирургично, по-късно пациентите организират медикаментозно и наложително се следят от очен експерт. Миналата пролет са обслужени десетина пациенти, хубавото е, че при нито един от тях не се е стигнало до затруднения и последствия.
Нейната рекомендация е хората да се пазят от неокосени ливади и с нараснало внимание да посещават даже тревни площи, които са обработвани. През топлите месеци е наложително да носят очила, които биха ги предпазили от летящи и пълзящи гадинки, само че и от мощните слънчеви лъчи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР