След поредната вълна от лъжи и омраза, която се изсипа

...
След поредната вълна от лъжи и омраза, която се изсипа
Коментари Харесай

Най-честният човек, когото познавам

След следващата вълна от неистини и ненавист, която се изсипа върху 9 септември и комунистите, в отговор желая просто да опиша за моя дядо.

Той бе най-честният човек, който познавам. Бойчо Иванов - комунистът, антифашистът, партизанският пълководец.

Винаги мислише повече за другите, в сравнение с за фамилията си, упрекваше го от време на време баба. Но той не можеше другояче. Защото беше правилен на един блян, поради който беше подготвен да жертва живота си. А този блян включваше фантазията за по-добър живот на хората изобщо.

Но истината е, че дядо доста държеше на фамилията. Когато баба умря, усмивката изчезна от лицето му... И се появяваше единствено за децата и внуците му.

Няколко пъти е бил задържан и е инквизиран по най-жесток метод. Бой с гумен камшик. Главата му е стягана в менгеме. Клечки кибрит под ноктите... Затворите на Сливен и Шумен...

Дядо ми става партизанин, а баба ми е интернирана из България. С татко ми - едногодишно дете на ръце. Обиждана, бита. Веднъж шефът на жандармерията и основен провинен за зверствата в Шуменско майор Дочев я удря по този начин грубо, че татко ми се изтъркулва по стълбите и оцелява по знамение.

Партизани от отряда му са ми разказвали какво почитание са изпитвали към него. Принципен, самоуверен. За акцията, когато Смядово е завладяно от отряда, оповестяват по радиото.

Беше му тежко от лъжите и обвиняванията, които се сипеха след 10 ноември.

Нападахме и мандри. Но на питите пишеше на немски " кашкавал " - за немските войски на фронта. Можехме ли да ги оставим да стигнат до тях? Раздавахме на популацията, което гладуваше, разказваше дядо.

В отряда някой скрито взимал от хляба. По суровите военни закони наказването е гибел. Оказало се, че е един от най-младите партизани, още момче. Оставете го, дребен е, яде му се, избавил живота му командирът.

Иначе беше праволинеен. Към лъжата, към измяната.

И към кражбата. Веднъж ме взе от детска градина. А аз бях откраднал късче тел от друго дете. Никога не съм го виждал толкоз сърдит. Накара ме да го върна.

Бай Бойчо с почитание го назоваха възрастните в Шуменско и желаеха да му целуват ръка. Той не даваше, притесняваше се. Казваха му " национален човек ".

След 9 септември майор Дочев е задържан. Хората желали разпра, гибел на момента. Ние не сме като тях, ще го съди Народният съд, отрязал дядо.

Така и не си купи апартамент. За какво ми е, отговаряше. Макар че беше заемал редица виновни постове и имаше опция и власт, до края на живота си живя непретенциозно, задоволяваше се с малко.

И клатеше глава: Деца, деца, не знаете какво зло е капитализмът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР