След поредицата изключително тежки престъпления от това лято, отново се

...
След поредицата изключително тежки престъпления от това лято, отново се
Коментари Харесай

Кирилов: Не бива с лека ръка да се отказваме от съкратеното съдебно производство

След поредицата извънредно тежки закононарушения от това лято, още веднъж се повдигна въпросът дали кратко правосъдно произвеждане дава нужната правдивост. Политическите партии - и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия, и Обединени патриоти към този момент обявиха, че ще предложат промени в Наказателния кодекс, с които ще изискат съкратения развой да не важи за най-тежките закононарушения.

В нашия законопроект, който внесохме в четвъртък, сме дали съответни отговори на тези въпроси. Смятаме, че те по никакъв метод няма да затруднят правоприлагането. Два са критериите, които сме показали в нашето предложение за смяна на член 58а от Наказателния кодекс. Подчертавам, че това е нашата разлика по отношение на другите законопроекти, които оферират изменение на Наказателно-процесуалния кодекс. Първата е справедлива - във връзка с типа закононарушение. В предлагането са визирани четири групи незаконни действия - тежка телесна щета, ликвидиране, блудничество и обезчестяване. Това съобщи в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия министърът на правораздаването Данаил Кирилов.

Той разясни, че в тези случаи също може да има кратко произвеждане, само че се лимитира опцията да се редуцира наказването.

" Сега опцията за редукция е с 1/3 размера на наказването. Ние сме предложили напълно примерно това да бъде не повече от 1/5, само че категорично сме открили, че във всеки обособен случай съдът, който има пълномощията в правосъдното наказателно произвеждане, дефинира съответно дали се ползва този институт или не се ползва ", сподели още Кирилов.

" Не бива с лека ръка да се отхвърляме от съкратеното правосъдно произвеждане, тъй като облекчава доказването в правосъдната фаза, само че оказва помощ и в досъдебното произвеждане ", счита министърът.

„ По отношение на определянето на наказването, моля да се доверим на Съда “, уточни той. „ По отношение на скоростта имаме обща отбрана за муден развой. Отговаряме пред Европейския съд за правата на индивида. Мисля, че във връзка с България укорите по този въпрос са намалели. Инспекторатът на Висш съдебен съвет непрестанно следи за тайминга на делата. За тези, които са просрочени с няколко месеца, страната заплаща компенсации. В първата петица в Европа сме по скоростта на процеса “, сподели още Кирилов.

„ Общественият спор за съкратеното правосъдно произвеждане изпревари финала за концепцията за наказателна политика, който би трябвало да обявим през декември. Обществото постоянно има право и ние реагирахме “, добави той.

Решението на съда следва да бъде резултат от позицията и на прокуратурата, и на всички други участници в процеса, в това число и на потърпевшото лице или на неговите наследници, акцентира Кирилов. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР