След поредицата драматични събития от декември миналата година насам, най-сетне

...
След поредицата драматични събития от декември миналата година насам, най-сетне
Коментари Харесай

Болницата на Софийския университет

След поредицата трагични събития от декември предходната година насам, най-накрая статутът на УБ " Лозенец " (Правителствена) се обясни. По време на първото четене на Закона за лечебните заведения беше взето решение държавното управление към този момент да не е неин притежател. С тази стъпка стартира обещаната промяна на болничното заведение в комерсиално сдружение и прехвърлянето на ръководството й на Софийския университет.

Министър Ананиев показа предлагането с аргумента, че по този начин " Лозенец " ще се отвори към елементарните жители и към този момент няма да е привилегия единствено на политическия и държавен хайлайф да се лекува в нея - стъпка съизмерима надали не с отварянето на царските парцели за туристи. Всъщност обстановката е малко по-различна - елитът от дълго време не се лекува " всеобщо " в болничното заведение си, а въпросното заведение е " обратно " най-малко с 33 млн. лева, поради неприятното си менажиране по думите на здравния министър и в него " при 200 кревати има 900 души личен състав ", както твърди пък ръководителят на здравната комисия в Народно събрание доктор Даниела Дариткова.

Около някогашната Правителствена болница от време на време се завихрят кавги, свързани най-вече със противоречивите публични поръчки и изключително остро с качеството на трансплантациите, които се вършат в нея. След ударното начало на тази активност през 2004 година, когато беше осъществена първата чернодробна трансплантация на дете у нас (осъществена в действителност проф. Малаго от Университетската хирургична клиника в Есен), последваха години на трансплантиране с изменчив триумф. Недоволството измежду родителите на оперирани деца взе връх през 2012 година, когато 5 от фамилиите на умряли дребни пациенти взеха решение да съдят здравното заведение. Поискана беше и оставката на шефа на болничното заведение проф. Любомир Спасов. От Министерството на здравеопазването назначиха инспекция, резултатите от която не бяха оповестени. Напрежението краткотрайно стихна, само че през 2017-2018 още веднъж ескалира, поради отхвърли на националния съветник по трансплантология и началник на един от трансплантационните ни центрове (УБ " Лозенец " ) проф. Спасов да даде единодушието си за опериране на деца в чужбина. Можеше и да не се разчуе, в случай че преди малко определената за шеф на Център фонд за лекуване на деца доктор Тинка Троева, не се беше заинатила и не беше изпратила за лекуване в чужбина две деца, за които националният съветник твърдеше, че могат сполучливо да бъдат трансплантирани в неговата болница (нещо, което другите му български сътрудници благоразумно отказаха). Вследствие непрестанните кавги поради противоречиви решения, ЦФЛД беше закрит, а ресурсите му трансферирани към НЗОК. Проф. Спасов обаче остана недостижим за измененията, най-малко до момента в който не се разклатиха и трите му стола.

Появи се информация, че няма доказателства, че изборът му за декан на Медицинския факултет е законен, защото Контролният съвет на СУ не е получил документ, който да го удостоверява. Оказва се, че чакането на доказателството датира от встъпването на Спасов в служба като декан.

Разгорещени диспути провокира и следващата му номинация за народен съветник по трансплантология. Въпреки възраженията на присъстващите представители на пациентски организации по време на общественото разискване, учените въпреки всичко го предложиха за следващ път с мотив, който звучеше долу-горе по този начин: " Ами ние ще го предлагаме, пък те като желаят да не го избират. "

Всъщност тази поддръжка за декана на Медицинския факултет е учудваща, откакто по-рано през годината беше подложен под въпрос приемът на студенти по медицина в образователното заведение. Тогава проф. Спасов разгласи нулева година, само че в последна сметка се стигна до компромис и приемните изпити за 80-те студента по проект се поеха от Медицинския университет.

Между Медицинския университет и Медицинския факултет от дълго време тлее напрежение. И двете образователни заведения са с общ генезис. През 1917 година със закон е основан Медицински факултет към СУ, само че през 1950 година факултетът се обособява като Медицинска академия с декрет на Народното събрание. Изведнъж през 2003-та, с разпореждане на Министерски съвет, Медицинският факултет е възобновен в структурата на университета, а през 2004-та Правителствена болница придобива статут на университетска образователна база. Излишно е да споделяме, че за декан на " възобновения " факултет е определен проф. Спасов, който по същото време е и шеф на болничното заведение, станала година по-късно университетска база на СУ. На процедура въпросният факултет дублира активността на Медицинския университет, само че това сякаш не прави усещане на няколко държавни управления подред.

Е, стигна се до протест в Медицинския факултет към СУ през декември предходната година. " Бунт " е малко мощно казано, тъй като основателят му беше ректорът на самото образователно заведение, който събра студентите си, с цел да ги предизвести, че факултетът е пред закриване и ориста им е неразбираема. Бъдещите медици се разтревожиха съществено, само че бяха предизвестени да не дават изказвания пред медиите и замълчаха.

А университетската им болница? Да кажем, че тя стана Правителствена през 1999-та - към година, откакто проф. Спасов беше назначен за неин шеф при кабинета " Костов ". Преживя същински напредък с идването на власт на Национална движение „Симеон Втори". Прав е министър Ананиев като споделя, че в нея е вложен голям държавен запас в съоръжение и поправки през годините. Както написа в уеб страницата на болничното заведение многопрофилното лечебно заведение е профилирано в неповторими за страната диагностично-лечебни процедури - образна диагностика, инвазивна кардиология, ендоскопска хирургия, трансплантология и така нататък Все медицински действия от трето равнище на подготвеност, които са обилно финансирани от НЗОК. Освен това, като ведомствена до неотдавна, болничното заведение получаваше и дотация от държавния бюджет (между 30 и над 50 млн. лева.), която крепеше статута й на лечебно заведение на Министерския съвет. Като образователна база на Медицинския факултет има и доходи от образованието на студенти, специализанти и докторанти. През 2018 година болничното заведение е получила от здравната каса (до октомври) 4.637 млн. лева за работа по клинични пътеки, а с изключение на държавна дотация има и дотация за факултета. Данни на системата СЕБРА демонстрират, че здравното заведение е получило 1,6 млн. лева за заплати и финансови разноски.

Въпреки солидното финансиране от всевъзможни източници обаче " Лозенец " натрупа дълг от 33 млн. лева, а заплатите на работещите в нея бяха забавени с месеци. Здравният министър Кирил Ананиев беше заставен да провокира инспекция от Агенцията за държавна финансова ревизия за оценка на финансовото положение на болничното заведение, а държавното управление пое грижата да се изплатят заплатите на личния състав й. Така неприятното менажиране на здравното заведение бе прието обществено, след години протежиране на шефа му от няколко държавни управления.

Явното отвращение на ръководещите да не престават да крепят зле ръководената болница пролича и от желанието им да я преструктурират в Национална педиатрия. Това провокира серия от безредни дейности на управлението й и апели към министър-председателя да се намеси (каквато е практиката в такива случаи у нас). Колко сериозна е била паниката му излиза наяве и от изказванията оповестени в последните месеци на предходната година, нещо, което откогато съществува като Правителствена болница, рядко се е случвало. През ноември управлението й благодари на Бойко Борисов за концепцията " да бъде разширена активността на болничното заведение с в допълнение лечебно заведение за сложно лекуване на деца ". После, когато стана ясно, че желанието не е тъкмо такова и се готви преструктуриране на Правителствена болница в Национална педиатрия, ентусиазмът угасна и се заподготвяха към този момент упоменатите протестни дейности измежду студентите. След като отмина тази заплаха, управлението изрази още веднъж своята благодарност към премиера Бойко Борисов по тази причина, че лечебното заведение се резервира като многопрофилно и като учебно-клинична база на СУ.

Вероятно методът с благодарностите и признателността през годините има резултат, защото и в актуалната обстановка проф. Спасов резервира поста си. Доказва го върволицата министър председатели от 1998 година насам, при които шефът се радва на комфорт и подкрепи. Не остават по-назад и учените, които подхранват упоритостите му като декан на Медицинския факултет.

Какъв ще е резултатът от последното управническо решение?

На процедура една зле ръководена болница се предава в ръцете на Софийски университет и по-конкретно на декана на медицинския му факултет, който е същото това лице, довело болничното заведение до настоящето й състояние. В този смисъл добра вест ли е за Алма матер новата облага? Както е известно да се споделя в последно време: " Не знам, не знам... "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР