След поредицата борсови сривове на Уолстрийт - най-дълбоките от 1987-а

...
След поредицата борсови сривове на Уолстрийт - най-дълбоките от 1987-а
Коментари Харесай

Долар или да

След поредицата борсови сривове на Уолстрийт - най-дълбоките от 1987-а насам, пазарните играчи избират да се въздържат от прогнози дали котировките на акциите в международен мащаб са достигнали дъното. Особено откакто показателят DJIA загуби нови 1500 пункта от пазарната си оценка (на 18 март), макар оповестените ден по-рано от Белия дом и от Федералния запас тласъци в размер на близо 1 трлн. щ. $. Инвеститорите са безусловно "на мрачно " за фирмените облаги, тъй като икономическата интензивност на планетата замира и цели браншове приключват активността си, с цел да се предотврати филантропична злополука, породена от COVID-19. Тези условия засенчват ограниченията на паричните и на фискалните органи за намаляване на провалите от болестта. Пазарните съмнения се чака да останат високи, с внезапни пикове и низини.

В тези условия американският $ стои учудващо устойчиво макар краха на щатските борсови показатели и макар прогнозите за неотдавнашен поврат на посоката на придвижването му от възходяща в низходяща. Такова най-малко е мнението на анализатори на "Моргън Стенли ", които считат, че пазарите са във финалната фаза на низходящия си цикъл и са съвсем на дъното, тъй че вложителите би трябвало да стартират да прибавят риск и да продават долари. Те предлагат да се купува евро против долари като се "гони " котировка от 1.16 $ за едно евро и се слагат ордери за закриване на позициите (stop orders) на 1.08 $ за евро, в случай че пазарът тръгне в противоположна посока.

Тези препоръки към този момент наподобяват много екзотични, тъй като към края на европейската валутна търговия на 18 март цените се движеха наоколо до 1.09 щ. $ за едно евро. С други думи - на цент разстояние от целесъобразното "stop " равнище от 1.08 $ за евро.

Множество вложители и стратези пък показват, че изискванията сега не подготвят към вложения.

Надин Терман - основен изпълнителен шеф на Solstein Capital - изяснява, че "когато показателят VIX (следящ пазарните съмнения на щатските индекси) e над 31 пункта, пазарът се счита за неинвестиционен. Просто тъй като избавителни убежища като злато или щатски държавни скъпи бумаги могат да се обезценят за момент както всички останали активи. "

(Бел. ред. - Индексът VIX, именуван още "страхов показател ", тъй като е индикатор за нивото на пазарния боязън, се увеличи до 83.56 пункта по време на пазарната сесия на 16 март, а на 18 март спадна до 78 пункта. Рекордната стойност на показателя е 89.53 точки и тя е регистрирана по време на търговията на 24 октомври 2008-а).

Стратезите на "Джей Пи Моргън Чейз " са на мнение, че с цел да се получи пазарен напредък би трябвало първо да има или извънредно мощен отговор от страна на формалните управляващи или пък задоволително солидно съображение, че е вирусната зараза е достигнала пика си и стартира да отшумява. Което, за жалост, е много далечна вероятност и ситуацията може да се утежни още повече преди да стартира да се усъвършенства.

Оливие д'Асие от компанията за разбори Qontigo пък акцентира, че "макар към момента да не сме във финансова рецесия, е налице рецесия на доверието. А когато то си отиде, всичко завършва, без значение какъв брой рационални парични или фискални ограничения са подхванати на пожар ".

А Марк Галашевски - основен анализатор на Азиатско-Тихоокеанския район в Elliot Wave International - твърди, че преди пазарите да ударят дъното, те би трябвало да се върне разнопосочното пазарно придвижване на другите класове активи. Точно сега обаче всичко наподобява взаимно обвързвано и пада в тандем, тъй че към момента няма признаци, че е достигнато дъното.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР