След поредица срещи с представители на банките и финансовите институции

...
След поредица срещи с представители на банките и финансовите институции
Коментари Харесай

Туристическият бранш може да получи и преференциални кредити

След поредност срещи с представители на банките и финансовите институции се обмисля специфична скица за кредитиране на туристическия отрасъл, заяви отрасловият министър Марияна Николова по време на диалог с Българската асоциация на специалистите в туризма.

Основните отстъпки, които браншът желае от банките, са за 3-годишен гратисен интервал в кредитирането, като се приема залог на дяловете на компаниите или залог на собствеността. Кредитите да са безлихвени, в случай че се отпускат от ББР, или с рента до 3%, в случай че са през комерсиалните банки. Туроператорите имали потребност и от целева помощ под формата на финансиране против залог на вземанията, което да бъде употребявано за възобновяване на сумите към крайните клиенти.

На срещата сред Николова и асоциацията са били разисквани също опциите за улеснение издаването на визи за задгранични туристи с акцент върху съветския пазар, за възстановяване подготовката на фрагменти в туризма, за издаване на ваучери за туристически услуги за по-широк кръг консуматори.

Изглежда, че това ще е следващият пакет от подкрепяне, ориентиран от страната към туризма.

Николова предлага също мярката, известна като " 60/40 ", да важи за туристическия бранш до 1 май 2021 година Всъщност за бранш туризъм – хотелиерство и ресторантньорство, помощта е в съответствие 80/20, като по този метод страната компенсира работодателите с 80% от осигурителния приход и дължимите осигурителни вноски.

Освен това бе утвърдена дотация от по 35 евро на седалка за чартърните полети. На 9% беше понижен Данък добавена стойност освен за ресторантьорство и кетъринг услуги, само че и за прилагане на спортни уреди. По Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност " ще се окаже помощ на потърпевши от пандемията туроператори и турагенти в границите на 10 млн. лева Също по ОПИК за поддръжка на микро- и дребни предприятия над 27 хиляди подадени планови оферти са в развой на оценка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР