След поредица от срещи с премиера Бойко Борисов, президента Румен

...
След поредица от срещи с премиера Бойко Борисов, президента Румен
Коментари Харесай

Кризата с водата в Перник доведе и до среща на кмета с Цацаров и Гешев

След поредност от срещи с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и министри през последните дни през днешния ден кметът на Перник Станислав Владимиров влезе и в кабинета на основния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев, с цел да обсъдят сигнала, по който работи държавното обвиняване и рецесията с водата в града и близките обитаеми места.

Ако през зимата няма значителни превалявания, до март Перник остава на воден режим, сподели пред публицисти след срещата кметът на града Станислав Владимиров. Той е получил увещание от основния прокурор Сотир Цацаров, че държавното обвиняване стартира незабавна инспекция в локалното ВиК сдружение.

Владимиров сподели, че редица условия в годините са били подценявани. Най-важното от тях е било това, че притокът в локалния язовир е бил доста по-малък, в сравнение с оттокът.

От прокуратурата оповестиха, че са уведомили кмета за дейностите си. Започнала е инспекция в районната прокуратура в Перник поради нарушавания на закона, вследствие на които е въведен режим на лимитирано прилагане на вода в града и околните обитаеми места. На срещата е бил разискван и подадения от кмета сигнал за престъпления, свързани с употребата на язовира и работата на сдружение ВиК – Перник.

Цацаров, Гешев и Владимиров са говорили и за отворено писмо от жители по отношение на водния режим.
Главния прокурор Сотир Цацаров и заместник-главния прокурор Иван Гешев са уведомили кмета за подхванатите от прокуратурата дейности. Възложена е инспекция на Министерството на районното развиване и благоустройството и Министерството на околната среда и водите във връзка с язовир Студена. Ще се ревизира благосъстоятелност, ползватели, подписани контракти за възлагане на ръководството на язовира, издадени разрешителни за водовземане, режим на източване на язовира и други

В Окръжна прокуратура – Перник към този момент е формирано досъдебно произвеждане с предмет на следствие " длъжностни закононарушения ".

По-рано през днешния ден на незабавна среща в Министерския съвет сред премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, зам.-министъра на районното развиване Николай Нанков и кмета на Перник Станислав Владимиров беше взето решение да се провиснал 2.7 млн. лв. за реконструкцията на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва града и близките села, оповестиха от държавната пресслужба.

 Кметът на Перник Станислав Владимиров сподели, че водният режим може да остане до месец март, в случай че през зимата няма значителни превалявания.
© Анелия Николова

Кметът на Перник Станислав Владимиров сподели, че водният режим може да остане до месец март, в случай че през зимата няма значителни превалявания.

Средствата ще бъдат обезпечени с разпореждане на Министерския съвет, като се прецизира, че това е " първата неотложна мярка, обвързвана с решение на водната рецесия в града ".

В сряда стотици перничани излязоха на митинг пред локалното ВиК-дружество, като доста от тях се оплакаха, че нямат вода даже в часовете, в които е оповестено, че ще имат, а когато тя доближава до домовете им е с жълт цвят.

До момента има единствено един осъден за водната рецесия в града. Това е шефът на ВиК-Перник Иван Витанов, който ще бъде освободен от служба.

Във вторник и президентът Румен Радев одобри на среща кмета на Перник поради рецесията с водата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР