След поредица от дни с осезаемо замърсяване на въздуха в

...
След поредица от дни с осезаемо замърсяване на въздуха в
Коментари Харесай

Мерките на общината срещу мръсния въздух са логични, но недостатъчни, смята пулмолог

След поредност от дни с осезаемо замърсяване на въздуха в София и страната този януари и година след началото на оживения спор по тематиката за неприятното качество на въздуха в България през предишния януари Столичната община най-сетне одобри механизъм със незабавни ограничения при планирано или към този момент настъпило превишаване на допустимите равнища на прахуляк във въздуха.

Основният индикатор, който ще следи общината, са фините прахови частици с диаметър до 10 микрона (ФПЧ 10) . Стандартът за приблизително денонощната пределна норма (СДН) за тях е до 50 µm/m3 и всяка стойност над тази би трябвало да задвижва дейности от страна на общината и контролните органи.

Мерките са поделени в четири категории - при двукратно, трикратно и четирикратно превишаване - и се планува последователност на дейностите, т.е. колкото по-високи са стойностите на замърсяване, толкоз повече ограничения ще се включват към главните. За най-строгите, които плануват затваряне на улици за придвижване на коли и безвъзмезден градски превоз, обаче първо ще са нужни законодателни промени и по тази причина към този момент са неприложими. (Вижте цялостния лист на ограниченията по-долу.)

" Дневник " попита експерта по пулмология и фтизиатрия доктор Петър Чипев до каква степен са съответни ограниченията на Столичната община от здравна позиция. На първо място - дали четирикратното превишаване на нормата, което ще се чака, с цел да се задействат най-съществените от тях, не е прекомерно високо... Да, прекомерно високо е, удостовери доктор Чипев. Той е специализирал във ВМА при националния съветник по пулмология проф. Коста Костов и в този момент е негов помощник в списанието за респираторна медицина " Инспиро ".

Какви са ограниченията и ще оказват помощ ли

Почти всички ограничения, гласувани от общината, са за ограничение на трафика като фактор за замърсяването. Само инспекциите за горене на битови боклуци, които са в базовите дейности, са нещо по-различно от останалите, акцентира експертът. И въпреки че такива ограничения се взимат на всички места по света в огромните градове - изключително за ограничение на достъпа на коли и стартирането на по-евтиния така наречен зелен билет за градския превоз - в нашата столица тези ограничения няма да повлияят толкоз, колкото надежни им се разпореждат, тъй като трафикът не е главният фактор за праха във въздуха, счита доктор Чипев.

Основният фактор в действителност е отоплението на твърдо гориво, декларира експертът и напомня статистиката, че съвсем половината семейства в страната се отопляват по този начин. Според данни от последния годишен отчет за положението на въздуха на Изпълнителната организация по околна среда (от 2015 г.), 52% от ФПЧ 10 в България се основават от отоплението на твърдо гориво и единствено 16% идват от превоза. Други 9% идват от ТЕЦ-овете и още 32% от негоривни индустриални процеси.

Освен това по изчисленията на автомобилната промишленост нездравословните излъчванията от по-съвременните дизелови мотори, които са най-цапащите, са в пъти по-малки от това, което се създава от печките за отопление, отбелязва лекарят. Еквивалентът, който цитира, е " 24 часа отопление на твърдо гориво дава отговор на изминаване на 3500 км с дизелов автомобил, създаден след 2010 година "

По формалната информация на Столичната община за София хората, които се отопляват с дърва и въглища, са доста по-малък дял от междинния за страната - към 60 хиляди семейства, само че все пак дават отговор за най-малко 40% от ФПЧ10 в софийския въздух. Останалата по-голяма част от замърсяването идва от автомобилния трафик, счита общината, по тази причина и насочва главните си старания натам.

Но за тази посока на напъните има и друго пояснение - невъзможността на общината въобще да предприеме нещо значително против замърсяващите средства за отопление, счита доктор Чипев.

" Проблемът е, че за този рисков фактор за замърсяване, който е по-голям в сравнение с от колите, няма някакви отчетливи ограничения. Аз участвах в една среща в общината и се разясняваше, че доста малко в законово отношение може да се направи за това с какво се отоплява човек у дома. И това е разумно, тъй като всеки избира най-евтиния метод за отопление, а някои жилища нямат парно, нямат опция да включат такова или да вкарат газ. На ток пък е много по-скъпо, в сравнение с твърдо гориво. Няма по какъв начин общината да задължи хората да дават повече пари за отопление, само че това е нещо, което също е уредено в огромните градове на запад - възбрана за отопление на твърди горива в дните на нараснали равнища на замърсяване на въздуха ", разяснява експертът.

 Жителите на няколко квартала в столицата стачкуваха против токсичния въздух в София (архив)
© Велко Ангелов

Жителите на няколко квартала в столицата стачкуваха против токсичния въздух в София (архив)

Друг огромен фактор за замърсяване с фини прахови частици, който също мъчно може да се заобиколи, са огромните градежи на метрото и на здания в центъра, показва пулмологът. " Миенето и метенето на улиците в тази връзка са добра мярка, само че не знам за какво би трябвало да се прави единствено в някои случаи, вместо да се прави всеки ден, както е в огромните градове на запад, и изключително по булевардите, които са наоколо до градежи ", пита риторично той.

Също и горенето на битови боклуци навън в гетата и крайните квартали е доста огромен източник освен на ФПЧ, само че и на голям брой нездравословни газове. За разлика от отоплението на твърдо гориво този източник на замърсяване е целогодишен. За този проблем, въпреки че и до момента на хартия има противопоставяне, то не се съблюдава, само че вярата е, че в този момент контролът ще се затегне целеустремено.

По думите на доктор Чипев сега общината е пришпорена да вземе ограничения поради публичното неодобрение, само че битката за чист въздух изисква дълготрайно обмисляне и методични законови промени. А в това време също и жителите би трябвало да се включат в нея, като по лична воля трансформират методите си за отопление у дома, за напредване, да се срещнат с вредата върху здравето от ежедневния конфликт със замърсяването.

Какво значат ограниченията за здравето

Стойностите, които общината е избрала за задействане на другите степени на съвестност на ограниченията, може и да са съобразени със нормите на Световната здравна организация и опита на други европейски градове, само че от лекарска и здравна позиция те са еднообразно неприемливи с прекосяването на най-ниския предел. Дори съгласно някои български експерти в региона и общоприетата норма до 50 µm/m3 е прекомерно висока.

" Не мога да кажа и надали някой би могъл да каже дали има подобен предел над пределната норма, в който замърсяването да продължава да е задоволително. От здравна позиция – или има замърсяване над нормата, или не, а щом замърсяването е над нормата от 50 µm/m3 , значи не е задоволително и за нас няма значение дали е два или шест пъти по-високо. Еднакво нездравословно е ", разяснява Чипев.

Според него е разбираемо, че общината се нуждае от някакви административни правила и стойности, с цел да ползва ограниченията си, и евентуално не би имала финансовата опция, само че по-добре за хората би било още при прекрачване на първия предел да се подхващат всичките, с цел да се тушира казусът по-бързо.

 Мерките на общината против мръсния въздух са разумни, само че незадоволителни, счита пулмолог
© Георги Кожухаров

Пулмологът припомня, че колкото и да е замърсен въздухът в града, пушачите си вредят сами на себе си в пъти повече. " При тютюнопушенето всички замърсители, които се отделят, в това число и фини прахови частици и други нездравословни детайли, се инхалират непосредствено, до момента в който въпреки всичко нечистият въздух не е непрекъснато и на всички места и не е в подобен директен контакт с дихателните пътища ", разяснява доктор Чипев. Изчислено е, че изпушването на 1 цигара е като да се инхалират 22 µm/m3 нездравословни субстанции за 24 часа. " Като изпушите 4 цигари, стават 88 µm/m3 на 24 часа - какъв брой е междинното замърсяване на въздуха в денонощието в Пекин. А когато пушите по кутия, към този момент сте надалеч над всевъзможни правила ", показва експертът.

 Мерките на общината против мръсния въздух са разумни, само че незадоволителни, счита пулмолог
© Николай Дойчинов
.

Пълен лист на ограниченията на общината


При прогноза за превишение или при осъществяване на превишения на СДН на ФПЧ 10 от 51 до 100 µm/m3 на най-малко две градски автоматизирани измервателни станции за два поредни дни:
а) Столичната община подхваща апел към жителите да не употребяват персонални МПС, а публичен превоз.
b) Следствен отдел към окръжна прокуратура подхваща апел към жителите, употребяващи твърдо гориво за битово отопление, за прекосяване при опция към различно отопление (когато е приложимо).
c) Следствен отдел към окръжна прокуратура подхваща оросяване и в допълнение машинно метене и миене, когато атмосферните условия разрешават

От 101 до 150 µm/m3:
d) Извънредни инспекции от органите на КАТ върху МПС за определяне на противоречие по член 10 (1) т. 10 от Правилника за използване на Закона за придвижване по пътищата ( " наличието на нездравословни субстанции в отработените газове, а при дизеловите мотори - и степента на димност, не подхождат на предписаните нормативни стойности " ), и от Регионална инспекция за опазване на околната среда и Столичен инспекторат на пунктове вторични първични материали и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на боклуци.

От 151 до 200 µm/m3:
е) Следствен отдел към окръжна прокуратура позволява паркиране на коли по утвърдена скица в крайните десни ленти на съществени входни пътни артерии, довеждащи до съществени спирки на публичния превоз.

При настоящата законодателна уредба при над 200 µm/m3 могат да се подхващат дружно или поотделно ограничения от а) до е) и
f) възбрана за паркиране в съществени улици и/или паркинги от зоните за платено паркиране или елементи от тях и/или затваряне на избрани карета от улици на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура с изключение на за живеещите в тях, служебни коли или МПС със специфичен режим.

При осъществено превишение над 200 µm/m3 за най-малко 2 градски автоматизирани измервателни станции за 2 поредни дни или най-малко 4 градски автоматизирани станции за 1 ден могат да се подхващат дружно или поотделно ограничения от а) до f) и
g) еднодневна абонаментна карта за всички линии на публичния градски превоз на територията на Столичната община на цена от 1 лев - така наречен зелен билет. (За използване на тази мярка ЦГМ ЕАД актуализира маршрутното разписание съгласно съответното разписание на база пътникопотоци. Следствен отдел към окръжна прокуратура компенсира ЦГМ за направените разноски по тази мярка с актуализация на бюджета за настоящата година или през идната календарна година.)

Мерки, които ще могат да се ползват след промени в законодателната рамка (и част от тях - дълготрайни, към този момент неодобрени от Общинския съвет предложения):

При прогноза за превишение или при превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици (ФПЧ 10) над 200 µm/m3 за всички градски автоматизирани измервателни станции за два поредни дни ограничения от а) до g) и:

h) възбрана за придвижване на МПС от 8:00 до 20:00 ч. в зона " Център ".
i) Забрана за влизане на всички МПС в карето, лимитирано от бул. " Т. Александров ", бул. " Княз Дондуков ", бул. " В. Левски ", бул. " Патриарх Евтимий ", бул. " Христо Ботев ".
j) Разширяване на възбраната за придвижване на МПС
k) Въвеждане на плаващо работно време в общинската администрация (стъпаловиден график) за понижаване на трафика в пиковите часове.
l) Пълна възбрана за придвижване на МПС и безвъзмезден градски превоз за територията на цяла София.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (149)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР