След пореден успешен сезон през 2017 г. с два изкачени

...
След пореден успешен сезон през 2017 г. с два изкачени
Коментари Харесай

Боян Петров тръгва към Шиша Пангма и Еверест

След следващ сполучлив сезон през 2017 година с два изкачени осемхилядника (Гашербрум II и Даулагири) най-успешният български планинар Боян Петров се насочва към следващото си предизвикателство. През тази пролет той възнамерява да изкачи два осемхилядника - най-ниския и най-високия измежду тях, които са част от плана му " Българин на 14х8000 ", последвани от два седемхилядника за поддържане на адаптацията през лятото и още един осемхилядник през есента. При триумф Петров има късмет да се снабди с хималайската корона от изкачени всичките 14 осемхилядници на планетата през 2019 година За тогава остава изкачването на Лхотце (8516 м).

Алпинистът потегля на 10 април към Хималаите, като пръв в проектите му е най-ниският измежду осемхилядниците - Шиша Пангма (8027). Той е и единственият от най-високите, който е напълно в Тибет. За финален път е нападнат от българи напролет на 1999 година Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова съумяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 м). Именно този връх е последният осемхилядник, който и до момента още няма българско нанагорнище. В рамките на същата експедиции Боян Петров възнамерява да нападна Еверест (8848 м) от Тибет.

Боян Петров към този момент е изкачвал в границите на няколко месеца три осемхиядника. През 2016 година за 86 дни алпинистът съумя да изкачи Анапурна (8091 м), Макалу (8485 м) и Нанга Парбат (8126 м). Две години преди този момент в
рамките на 72 дни сполучливо нападна Канчендзьонга (8586 м), Броуд пик (8047 м) и К2 (8611 м).

Функционалният тест извършен през днешния ден сутринта, сподели че Боян е в доста положително общо положение и индикаторите му са изцяло сравними с резултатите преди заминаването му за Гашербрум II през юни 2017 година Ехокардиографията не сподели промени или мотиви за подозрения в сърдечните му индикатори.

Отново соло

След няколко взаимни експедиции с други алпинисти през годините Боян Петров още веднъж потегля на независимо нанагорнище. Въпреки това в подножието на Еверест тази пролет ще има общо трима българи - с изключение на Боян Петров за офанзива се готви водещ юрист от София, който не е от алпийските среди, само че е квалифициран мултиспортист в отлична спортна форма.

От юг се готви да нападна върха и Слави Несторов, който бе сателит на Петров при офанзивата на Гашербурм II през лятото на 2017 година

Обичайно от китайска територия към 300 алпинисти нападат Еверест, за разлика от към двойно повече от юг, откъдето минават съвсем всички комерсиални експедиции. Причината за избор на северния маршрут е логистичната непосредственост с първия плануван връх Шиша Пангма и също това, че няма чак такова скупчване на искащи за офанзива на покрива на света, както е именуван още Еверест. Причина за последното е, че маршрутът е по-дълъг, по-неблагоприятен от позиция на атмосферни условия. По този маршрут доближават върха без спомагателен О2 през 2004 година алпинистите Дойчин Боянов и Христо Христов, които тогава са част от последната българска национална алпинистка експедиция.

Единственото ново за мен ще бъде ситуацията над 8600 м височина, където до момента не съм бил, счита Боян Петров.
 Боян Петров потегля към Шиша Пангма и Еверест
© Велко Ангелов

Предистория, която стимулира

През 2003 година Петров и други алпинисти настойчиво упражняват в желанието си да покрият условията за това да бъдат включени в националната експедиция до Еверест през идната 2004 година Тя е планувана тъкмо 20 година след миналата, при която Христо Проданов доближава върха по сложния западен гребен, само че умира на слизане от него. Боян Петров покрива условията за физическа подготовка и механически умения. Но не е включен в състава, тъй като има диабет и това съгласно преценката на лекаря на експедицията доктор Карина Сълова го прави неприспособим.

Това от дълго време е минало. Огорчението не го познавам като възприятие, в случай че съм го почувствал, когато Николай Петков ми заяви, че не съм включен в състава, то се трансформира в огромна мотивация за мен, споделя с днешна дата Боян Петров.

При тази офанзива на Еверест умират двама алпинисти - Христо Христов и Мариана Масларова, а след завръщането на останалите се схваща, че в състава й има доста проблеми и напрежение.

2х7000 за поддържане на форма

След офанзивата на Шиша Пангма и Еверест Боян Петров възнамерява да изкачи два седемхилядника през лятото - Кан Тенгри (в Киргизия) и Победа в Тяншан. Така той желае да не губи реализирана на двата осемхилядника адаптация до есента. Тогава още веднъж отива в Тибет, с цел да нападна Чо Ойю (8201 м). Връх Победа е и последният неизкачен от Петров от седемхиядниците, намиращи се на територията на някогашния Съветски съюз, а в този момент в Киргизия на границата с Китай. С неговото нанагорнище алпинистът желае да приключи сбирката си " Снежен барс " (в превод снежен леопард - бел. а.).

" Снежен барс " е импровизирано звание, което получават алпинистите, изкачили най-високите върхове на тогавашния Съветски съюз. Към връх Победа Петров ще тръгне в компанията на Иван Томов, с който дружно нападнаха Броуд пик и Нанга Парбат.

Въпреки, че през идния сезон Боян е възнамерявал най-скъпите си като обща стойност експедиции, спонсори са му едвам три огромни компании - две партньорски асет мениджмънт сдружения от България и Англия, българска компания - водач в даването на GPS услуги и ръководство на автопаркове, и българското посланичество на известна компания, производител на компютри и външна страна.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Към върха с Боян Петров (130)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР