След полунощ българско време Съветът за сигурност на ООН ще

...
След полунощ българско време Съветът за сигурност на ООН ще
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН ще гласува резолюция за незабавно примирие в Газа

След среднощ българско време Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще гласоподава резолюция с апел за " неотложно филантропично преустановяване на огъня в Газа ".

Интензивни улични сражения се водят през днешния ден в огромните градове и покрайнините им. Здравните управляващи на Хамас оповестяват за 40 жертви при израелски удари край град Газа и " десетки други " при Джабалия и Хан Юнис. Здравната система на Газа е на колене, предизвести СЗО и също прикани за преустановяване на огъня.



Израел внезапно ускори ударите си против Газа. През последното денонощие са били изумени 450 цели на Хамас в анклава - най-вече след края на седемдневното помирение. Палестинските жертви от през вчерашния ден и през днешния ден са стотици. Израел разгласи, че от началото на сухопътната интервенция в Газа на 20 октомври е изгубил 94-ма военни.

За боеве се оповестява както в северните региони на Ивицата, по този начин и на юг, в това число с нови удари против град Хан Юнис. Часове преди гласоподаване в Съвета за сигурност на резолюция за преустановяване на огъня, генералният секретар на Организация на обединените нации съобщи, че в анклава няма безвредни зони за цивилните. Наложително е Израел да вземе ограничения за отбрана на популацията, съобщи и американският държавен секретар.

" Остава разлика сред желанието за отбрана на цивилните и фактическите резултати, които виждаме на терен ", сподели Антъни Блинкен.



СЗО също бие паника: работят едвам 14 от общо 36 лечебни заведения в Ивицата Газа, хората разполагат с един или два литра чиста вода дневно за всичките си потребности, режат се дървени телефонни стълбове за отопление и готвене. Разселени наложително са 80 % от популацията на Газа.

Хамас упрекна Израел в закононарушение против цивилни поради видеокадри, появили се в обществените мрежи. Заснети са пленени палестинци, съблечени по долни дрехи. Иран упрекна Израел във безчовечие, Червеният кръст изрази безспокойство и подсети, че арестуваните би трябвало да се третират според интернационалното право. Израел твърди, че на фрагментите са пленени бойци на Хамас.



" Говорим за лица, които са хванати в Джабалия и в град Газа - замъци на Хамас. Става дума за мъже на боеспособна възраст, открити в региони, от които цивилните трябваше да се изтеглят преди седмици ", сподели Ейлон Леви - представител на израелското държавно управление.

Палестинската власт работи с американски представители по проект за ръководството на Газа след края на войната, твърди пред Блумбърг палестинският министър председател Мохамад Щайе. Предпочитаният вид е групировката Хамас, която управлява Газа, да стане по-малък сътрудник на Организацията за избавление на Палестина. Така Хамас ще помогне за основаване на нова самостоятелна страна, която включва Западния бряг, Газа и източен Ерусалим, показва палестинският министър председател.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР