След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура

...
След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура
Коментари Харесай

Гешев съобщи за разкрити руски шпиони с имунитет

След приемането на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение против Република България – за това, че две лица – задгранични жители, са събирали информация, представляваща държавна загадка, за издаването й на непозната страна или непозната организация (престъпление по член 104, алинея 1 от НК). Това оповестиха пред малко от кабинета на основния прокурор Иван Гешев.

В хода на следствието по досъдебното произвеждане е открито, че в интервала от 2016 година до сегашния миг, двама жители на Руската федерация са осъществявали разследваща активност, при която са търсили информация за проектите за рационализация на българската войска и поддръжката на техническата валидност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна загадка, на съветското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на противозаконната си активност двете лица са осъществявали контакти и с български жители, които са имали достъп до информация, обвързвана с военно-промишления комплекс на страната. В избрани случаи на българските жители са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата съветски жители имат дипломатически статут. Съгласно член 31 т. 1 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки, макар съществуването на учредения за привличането им в качеството на обвинени за закононарушение по член 104 алинея 1 Наказателен кодекс, наказателното произвеждане против двамата съветски жители е спряно, на съображение член 25 алинея 1 т. 3 Наказателно-процесуален кодекс - “деецът е лице с имунитет “.

На 23.09.2020 година основният прокурор Иван Гешев е уведомил публично министъра на външните работи за откритото в хода на следствието и за дейностите на прокуратурата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР