След получаване на съответен сигнал от ДАНС, в Специализираната прокуратура

...
След получаване на съответен сигнал от ДАНС, в Специализираната прокуратура
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата е започнала производство срещу руски дипломат заради събиране за държавни тайни

След приемане на подобаващ сигнал от ДАНС, в Специализираната прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение против републиката – за това, че от м. септември 2018 година, на територията на страната, лице – непознат жител събира, за да издаде на непозната страна информация, представляваща държавна загадка /чл. 104 алинея 1 НК/, оповестиха от обвиняването.

В резултат на извършените бързи дейности по следствието, обстоятелствата в сигнала са доказани напълно. Установено е, че фактически от м. септември 2018 година, в продължение на близо година, жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, като е провеждал регулярни тайни срещи с български жители, в това число и с управителен чиновник, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, Европейски Съюз и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разследваща цел на такава информация, представляваща държавна загадка, в това число и посредством оферти за материални облаги. Установено е, че съветският жител има статут на посланик, упълномощен у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Съобразно член 31 т. 1 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки, „ дипломатическият сътрудник се употребява с имунитет във връзка с наказателната пълномощия на приемащата страна “. По тази причина, макар съществуването на учредения за привличането му в качеството на обвинен за закононарушение по член 104 алинея 1 Наказателен кодекс, наказателното произвеждане против съветския жител е спряно, на съображение член 25 алинея 1 т. 3 Наказателно-процесуален кодекс / “деецът е лице с имунитет “/.

На 25.10.2019 година основният прокурор Сотир Цацаров е уведомил публично министъра на външните работи за откритото в хода на следствието и за дейностите на прокуратурата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР