След полагането на клетвата на новите 240 депутати, предстои избор

...
След полагането на клетвата на новите 240 депутати, предстои избор
Коментари Харесай

НС избира новия си председател НА ЖИВО

След полагането на клетвата на новите 240 депутати, следва избор на ръководител на 48-ото Народно заседание.

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова внесе план за решение за разпоредбите за избор на ръководител. Депутатите взеха решение да гласоподават по азбучен ред на номинациите за ръководител.

Атанасова съобщи, че в традициите на парламентарната народна власт партията, спечелила изборите, излъчва ръководител на Народното събрание. Това е неписано предписание, само че в част от духа на парламентарната процедура - мотив за примирение и диалогичност на политическото посланичество, съобщи Атанасова, само че посочи, че това става с почитание към останалите кандидатури.

" Всички, чувайки номинацията на Росен Желязков, обявиха, че е доста добра, правист, умел админ и диалогичен ", съобщи Атанасова и уточни, че той е човек, който може да търси консенсус.

Парламентарната група на " Възраждане " номинира юрист Петър Петров. Кандидатурата беше показана от депутата Цончо Ганев. Дневният ред не е изпращане на оръжия на Украйна, а за решение на проблемите на българските жители. Именно по тази причина би трябвало ръководител от опозицията, с цел да не бъде лимитиран гласа на " Възраждане ". Единствено това ще вкарвате в дневния ред на Народно събрание - оръжие, може и батальон да желаете да вкарате. На дневен ред са икономическите проблеми на жителите ", уточни депутатът от " Възраждане ".

Председателят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров още веднъж номинира Никола Минчев, като подчертаваха с изключение на юридическия му професионализъм, само че Гюров посочи, че това е човек, който подхожда с схващане както към съидейници, по този начин и съперници, което е потвърдил и в 47-то Народно заседание. 

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък показа кандидатурата на Кристиан Вигенин, който има опит като заместник-председател на Народно събрание и в този момент експертизата му може да помогне в един мощно фрагментиран парламент. Той беше наставник на сътрудниците от Политическа партия, които влязоха за пръв път в зала, и се уповаваха на него, съобщи Нинова.

От Движение за права и свободи обявиха, че ще спазят парламентарната традиция да поддържат претендента на най-голямата парламентарна мощ - в тази ситуация ГЕРБ-СДС. 

Четирима са претендентите на седемте парламентарно показаните обединения, които влязоха в Народното събрание.

ГЕРБ издигнаха  Росен Желязков, " Продължаваме промяната " оферират Никола Минчев, като поддръжка за Минчев обявиха от " Демократична България ”.

Българска социалистическа партия също издигнаха собствен претендент, а точно Кристиан Вигенин, а " Възраждане " издигнаха публично кандидатурата на юриста Петър Петров. От най-малката групировка в новия парламент " Български напредък " обявиха, че ще поддържат Росен Желязков.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР