След полагането на клетва от страна на новите членове на

...
След полагането на клетва от страна на новите членове на
Коментари Харесай

Референдумът за името на Македония се очаква да бъде насрочен за 30 септември

След полагането на клетва от страна на новите членове на Държавната изборна комисия в Народното събрание в понеделник ще се състои пленарно съвещание, на което депутатите ще гласоподават за провеждането на референдум за смяна на името в Република Северна Македония с отваряне на вратите за участие в Европейски Съюз и НАТО, оповестява уеб сайтът МКД, представен от Българска телеграфна агенция.
Сайтът отбелязва, че ръководещото болшинство е решено да одобри решение за произвеждането на референдума на 30 септември. Засега няма информации дали депутатите от ВМРО-ДПМНЕ ще гласоподават за произвеждането на референдума. Ръководството на тази партия споделя, че посоченият въпрос на референдума от премиера Зоран Заев е "двусмислен и непрецизен ". Заев на 18 юли заяви, че е допустимо въпросът на референдума да гласи "Дали сте за участие в Европейския съюз и НАТО с приемане на контракта сред Македония и Гърция? " Македонският министър председател наскоро съобщи, че със или без опозицията референдумът би трябвало да бъде плануван и да се организира.
Русия желае от Македония да провежда референдум за НАТО, написа вестник "Вечер ", базирайки се на изказване на съветския дипломат в Скопие. Трябва да си давате сметка, че след вероятно участие в НАТО страната ще стане част от военната машина на алианса и в случай че се случи експанзия на НАТО срещу Русия, вие ще имате ориста да бъдете цел за ответен удар, декларирал съветският дипломат Олег Шчербак на конференция. Според Русия НАТО е излишък от Студената война, със строга блокова конструкция, отговорен за многочислени нападателни войни, в които са починали милони души и са унищожени няколко страни, написа скопският в. "Вечер ". Според тази страна измежду бомбардираните страни от НАТО са Югославия, Ирак, Либия, Сирия, Афганистан и Йемен. Според Шчербак участието на Македония в НАТО може да донесе сериозна щета на районната сигурност и атмосферата на доверие, което може да повлияе на двустранните връзки сред Македония и Русия. Според него сходно решение би трябвало да се взима с референдум, на който да се произнесат жителите, написа "Вечер ".
Македонските жители на възраст над 18 години приблизително годишно изпиват по 2 литра вино и по 1 литър ракия. Това е дребна цифра спрямо комшиите гърци, сърби и българи, където междинното количество е двойно по-голямо, което значи, че македонците, обратно на вярванията, не са огромни фенове на алкохола, написа в. "Вечер ". Оборотът на вино от грозде в търговията на дребно взе участие с към 16 % от общия размер на алкохолните питиета и възлиза на към 4 милиона евро, до момента в който оборотът на ракия взе участие с към 13 % възлиза на 3,3 милиона евро. Общо за вино и ракия македонците харчат към 7 милиона евро годишно, написа изданието. Република Македония изнася до 20 милиона литра бутилирано вино на стойност до 20 милиона евро или малко над 1 евро за бутилка вино и към 100 милиона литра наливно вино на стойност към 40 милиона евро, написа "Вечер ", като отбелязва, че македонското вино се изнася под категория на ниска цена и от второ качество.
СподелиПриятел
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР