След пожарът в сибирските гори, който все още не е

...
След пожарът в сибирските гори, който все още не е
Коментари Харесай

Амазонка гори, целият свят изгаря...

След пожарът в сибирските гори, който към момента не е сподавен, светът обърна взор към едно друго злополучие с рекордни размери - огнената буря в тропическата гора на Амазонка, която продължава към този момент повече от седмица.
Амазонската джунгла, наричана още Амазония, е най-голямата екваториална гора в света с повърхност над пет милиона и половина квадратни километра.
Попада в териториите на осем страни и има най-голямото биоразнообразие на планетата - над три милиона тип растения и животни.
Въпреки че в нея тече една от най-дългите и пълноводни реки в света - Амазонка, пожарите не престават да се разгръщат, като на всяка минута се възпламенява нова повърхност, колкото един футболен стадион.
Те са най-много в частта, намираща се в Бразилия, като половината от територията на страната е покрита от гъст пушек. Но мащабът на пожарите е толкоз огромен, че се вижда ясно даже от Космоса.
Това научихме от последните сателитни фотоси, публикувани от НАСА. Те дават друга вероятност на естественото злополучие, което още веднъж визира всички нас.
Амазонската джунгла създава 20% от кислорода за цялата планета, както и един от главните абсорбатори на въглероден диоксид. Процесът на фотосинтеза е доста значим за климата на земята, а всички тези дървета в Амазония редуцират парниковите газове, които отиват в атмосферата.
Самите пожари също отделят голямо количество въглероден диоксид - няколко милиона тона. Тропическата гора в Амазонка постоянно се назовава и "зеления океан ", тъй като изпаренията от растенията усилват влажността на въздуха, написа Forbes.
Биоразнообразието в джунглата също е измежду главните пострадали от големите пожари. Растения и животни умират, без да може да се направи нещо по въпроса. А учените са нам мнение, че е проучен едвам 1% от всички цъфтящи растения за техния лековит резултат. Губи планетата, губим и ние...
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР