... След погребението му прерових целия дом в търсене на

...
... След погребението му прерових целия дом в търсене на
Коментари Харесай

Колко струва любовта? ~ Марина Влади продаде последното стихотворение на ВИСОЦКИ за 200 000 евро

"... След погребението му прерових целия дом в търсене на този лист. Знаех, че той не може да го е изхвърлил. И го открих. Сега го вардя като най-скъп спомен за него ”. - Марина Влади в свое изявление

Месец преди гибелта си, на 11 юни 1980 година, популярният Висоцки написа своето последно стихотворение - върху двете страни на бланка на парижка туристическа организация. Думите му и най-скъпият спомен на Марина Влади  бяха оценени на 200 000 евро по време на аукциона Drouot и смениха своя собственик. Влади предложи и посмъртната маска на съветския бард и се раздели с нея за 55 000 евро.
Да, любовта минава, думите остават някъде в миналато, възприятията изстиват, всичко става на прахуляк. Вдигна се доста звук по отношение на постъпката на Марина Влади, зачудиха се хората, от какво е направено сърцето й – от лед ли? Навярно пък желае да не помни, да се оттърве от предишното? Или незабавна потребност от пари е предизвикала този търг? Както беше написал един коментиращ – „ Това е животът, няма по какъв начин да избягаш от него... ”.

Френската столица се готви за аукциона, организиран от актрисата Марина Влади повече от месец. Нито терористичните офанзиви, нито други тревожни събития попречиха на това. Ръкописът ва Висоцки се трансформира в най-скъпата измежду персоналните движимости на 77-годишната Влади.

В залата за наддаване участваха повече от 200 души, в това време клиенти наддаваха по интернет. Най-ожесточеното стълкновение се е развихри точно за последните стихове на Висоцки. Уралският предприемач Андрей Гавриловский, който понастоящем живее във Франция стана техен собственик и заплати за това 200 000 евро.

„ Това са най-скъпите стихове в нашата история. Специално ревизирах това, в Русия няма нито един ръкописен артефакт на такава цена. Толкова не костват нито писмата на Петър I, нито стиховете на Пушкин ”, показа Гавриловский.

Стихотворението на Висоцки ще участва в сбирката на Музея „ Висоцки ” в Екатерининбург по време на значимите празнувания – дните на рождението и гибелта на поета. Освен със скъпите стихове, Андрей Гавриловский се снабди и със фотографии на барда, а сумата, която заплати за любовта си към творчеството на Висоцки е 365 000 евро.

Бизнесменът показа: „ Разбираемо е, че Влади не е тръгнала да се разделя с всичко това поради добър живот. Тя е на 77 години, има три деца, на които оказва помощ. А животът в Париж е безценен. Но мисля, че не е заслужено да я упрекват в меркантилност. Тя безплатно подари на Държавния списък на Русия сбирка с писма, фотографии и движимости на Висоцки. Когато след аукциона разговарях с Никита Висоцки /син на поета/, той ми сподели – „ Ако още беше тук, баща щеше да ти благодари. Защото с тези пари, ти помагаш на неговия непосредствен човек – Марина ”.

Аукционът направи Марина Влади по-богата с над 600 000 евро. Самата тя продължава да работи и да се снима в киното и малкия екран. Организаторите на търга оповестиха, че повода мадам Влади да пожелае да се раздели с толкоз персонални движимости е решението й да продаде фамилното имение, близо до Париж и да се устрои в нов дом във френската столица. Всички ненужни движимости от остарелия й дом са били изложени на търг.

Висоцки въпреки всичко остава в Русия.

   

И снизу лед, и сверху...

И снизу лед, и сверху. Маюсь сред.
Пробить ли верх иль пробуравить низ?
Конечно, всплыть и не терять надежду,
А там — за дело, в ожиданьи виз.

Лед надо мною, надломись и тресни!
Я весь в поту, по какъв начин пахарь от сохи.
Вернусь к тебе, по какъв начин корабли из песни,
Все помня, дори старые стихи.

Мне меньше полувека — сорок с лишним,
Я жив, двенадцать лет тобой и господом храним.
Мне есть что спеть, представ перед всевышним,
Мне есть чем оправдаться перед ним.

Владимир Высоцкий, 1980

Отгоре лед, изпод... 

Отгоре лед, изпод... Сам се квас...
Да се издигна ли или да задълбая?
О, да - изплувай, не губи вяра,
и отново да очаквам визи се подреждам.

О, лед пълен, пропукай се от горната страна!
Аз цялостен съм в пот - орач над плуг провесен.
При теб ще се завърна като транспортен съд -
не съм не запомнил остарялата си ария.

Аз още съм четирийсетгодишен -
дванадесет от тях бодърствам ти над мен. И Бог.
Да пея съм подготвен пред съд всевишен,
и да се оправдая знам с какво.

Превод Светлозар Ковачев

  

По материал на Кulturologia.ru
Снимки ~ Кulturologia.ru, liveinternet.ru, zlaya-panda.ru, vwmin.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР