След подробните истории на предходните световни първенства, ТОПСПОРТ започва да

...
След подробните истории на предходните световни първенства, ТОПСПОРТ започва да
Коментари Харесай

Нигерия: На Суперорлите не са им нужни шамани, за да оставят следа на Мондиал 2018

След подробните истории на предходните международни шампионати, ТОПСПОРТ стартира да Ви показва тимовете, които се класираха за идния Мондиал 2018. Големият футболен шампионат започва на 14-и юни, а през днешния ден ще подчертаваме вашето внимание върху един от най-непредсказуемите участници - Нигерия.

ТРУДНОТО НАЧАЛО, А СЛЕД НЕГО УСПЕХИТЕ!

Футболът в тази африканска страна се заражда през 30-те години на ХХ век. Все още английска колония, тогава нигерийците играят другарски срещи с други подвластни на Короната. През 1949 година, спонтанен народен тим на Нигерия, играе серия от контролни срещи в Англия с аматьорски отбори като Бормли, Дулич Хамлет, Бишоп Оукланд и Южен Ливърпул.

 Снимка 356838
Източник:

Първият огромен триумф за " Суперорлите " датира от 1980 година , когато селекцията печели за първи път Купата на Африканските народи. Триумфът е още по-сладък, защото става факт, точно в нигерийската столица Лагос. На 22 март, " зелените " побеждават Алжир с класическото 3:0. А играчи като Сегун Одегбами и Бест Огедегбе се трансформират в идоли за цяло едно потомство.

Оттук насетне, 186-милионната страна приема футбола за собствен народен спорт . Макар и с трагични условия за подготовка, включващи стадиони, 90% от които са сгурия, мнозина млади гении вършат своите първи стъпки в играта , а няколко години по-късно, се трансформират в митове...

 Мондиал 1994: Незабравимото американско лято!
Мондиал 1994: Незабравимото американско лято!

България става четвърта футболна мощ, а Бразилия победи със международната купа за рекорден път

КОШМАР ЗА БЪЛГАРИЯ И ОЛИМПИЙСКО ЗЛАТО

Легитимацията на Нигерия пред света настава през лятото на 1994 , когато африканците за първи път се добират до международните финали. " Виновник " за това е холандският експерт Клеменс Вестерхоф , който съумява вкара строга дисциплинираност в привидно безнадеждния нигерийския безпорядък. Той разполага и с скъпи гении като Финиди Джордж, Рашиди Йекини, Емануел Амунике и Сънди Олисех.



Цялата тази рискова композиция " избухва " още в първия си мач на международни финали . И го отнасяме ние българите , като биваме побеждавани със съкрушителното 3:0. Тогава Ицо Стоичков и компания наподобяват неуместно против неоспоримата атакуваща мощност на мистериозния противник.

Шамани, прокоби...

Всъщност виновникът за неподходящото развиване на нещата за нашия тим е... африкански шаман, поръсил сол на игрището и по-късно разходил козел по него. Камерите не демонстрират странните ритуали, само че за тях оповестява коментаторът на мача. От феновете остава прикрито и нещо друго - футболистите на Нигерия са обули гащите си наобратно под екипите. Това, както гласят суеверията, публикувани в Африка, подсигурява положителната игра и успеха.

 Снимка 356839

Уникалното потомство

Футболната класа и магьосничеството оказват помощ на нигерийците да излязат от групата, достигайки осминафиналите , където губят след продължения от бъдещия финалист Италия с 1:2.

 Саудитска Арабия:
Саудитска Арабия: " Зелените соколи " няма да се задоволят с нов неуспех

Хуан Антонио Пици се нагърби с повече от тежка задача

Две години по-късно, Съединени американски щати още веднъж се трансформира в мястото, където африканците оптимално показват своя голям капацитет . Светът е шокиран, а " суперорлите " печелят златните медали от Олимпиадата в Атланта 96 ".

 Снимка 356840
Източник:

Макар и с различен холандски селекционер - Йоханес Бонфрере, нигерийците резервират своя безподобен атакуващ жанр и отнасят футболни сили като Мексико (2:0) и Бразилия (4:3) по пътя към огромния край. Там противник пък е Аржентина , като 86 хиляди фенове стават очевидци на трагичен конфликт и триумф за Нигерия с 3:2.

И в случай че към момента сте сюрпризирани от златните медали за " зелените ". То вижте единствено част от имената, които по това време са водачи на олимпийския отбор и националния отбор като цяло: Селестин Бабаяро, Тарибо Уест, Нванкво Кану, Уче Окечукву, Емануел Амунике, Тижани Бабангида, Уилсон Орума, Джей-Джей Окоча, Виктор Икпеба, Даниел Амокачи, Сънди Олисех и Гарба Лавал. Последният пък даже игра Левски през сезон 2002/03, само че по този начин и не се отличи с нещо впечатляващо.



Напълно разумно, това мощно потомство се показва на висота и през идващия Мондиал. По френските терени, ориста още веднъж среща България със " суперорлите " и още веднъж губим от тях. Този път единствено с 0:1...

 Португалия: Малката страна, която е измежду любимците за купата
Португалия: Малката страна, която е измежду любимците за купата

" Мореплавателите " знаят по какъв начин да реализират задачите си

В това обаче няма нищо инцидентно, защото Джей-Джей Окоча и компания печелят безапелационно нашата група, откакто бият Испания с 3:2, а по-късно губят от Парагвай в мач без значение . Въпреки огромните упования, африканците още веднъж не прескачат осминафиналното затруднение, откакто падат тежко с 1:4 от Дания.

 Снимка 356841
Източник:

Тихото съвремие

Краят на тази мощна генерация нигерийски играчи е белязан със международното през 2002 година, когато отборът не съумява да премине груповата фаза на конкуренцията, имайки малшанса да попадне в " смъртоносната " компания на Швеция, Англия и Аржентина.

В Нигерия като голямо отчаяние възприемат случилото се осем години по-късно, когато " орлите " са част от първия в историята си Мондиал на африканския континент, само че тогава се провалят в относително лесна група с Аржентина, Южна Корея и Гърция . Тимът още веднъж приключва на последно място, а като основния провинен за това е умишлен шведският селекционер Ларс Лагербак.



Последното Световно също не зареди прочувствения нигерийски народ с задоволително оптимизъм . " Зелените " отново стигнаха до осминафиналите, само че не направиха това по задоволително безапелационен метод. 4 точки от 3 мача и второ място след Аржентина (2:3) в крайното класиране. Останалите отбори в групата пък бяха Иран (0:0) и Босна (1:0). В първия мач от елиминациите пък героите на днешния ни роман се трансформират в лесна плячка за Франция, отстъпвайки с 0:2.



ПЪТЯТ ДО РУСИЯ

Нигерия стартира похода си към Мондиал 2018 в две директни борби против анонимниците от Свазиленд . И въпреки, че гостуването в Ломбада приключва 0:0, отборът воден тогава от Сънди Олисех, печели реванша на собствен терен с 2:0. Головете тогава са дело на Моузес Симон и Ефе Амброуз.

 Снимка 356842
Източник:

В третия кръг на квалификациите, " суперорлите " попадат в група със Замбия, Камерун и Алжир. На пръв взор тя е извънредно стряскаща, само че шансът несъмнено е с нигерийците. Всеки един от изброените съперници е в временен интервал и не оказва съвсем никаква опозиция на " зелените " , които печелят 4 от мачовете си и приключва наедно единствено един път, при гостуването си на Камерун.

 Швейцария:
Швейцария: " Кръстоносците " ще прескачат пропастта, която изкопаха през годините

Тимът е много окуражен да покаже положително показване на Мондиал 2018

Отличният актив на Нигерия бива засенчен от административна нелепост в квалификацията против Алжир. Тогава срещата приключва 1:1, само че ФИФА санкционира отбора със служебна загуба 0:3 поради нерегламентираното потребление на Шеху Абдулахи, който по това време изтърпява глоба от получени два жълти картона.

 Снимка 356843
Източник:

Повод за нигерийски оптимизъм има, в случай че загледаме резултатите на тима в другарските му мачове преди Мондиал 2018 . Средищно място измежду тях им инспекцията с Аржентина, която бе извоювана с впечатляващото 4:2. Всичко това даже пристигна след цялостен поврат. До 36-ата минута резултатът бе 0:2, а по-късно Джордан Айоби (2), Браян Идову и Келечи Ихеаначо сътворяват привидно непредвиденото.

На 23 март пък е надвит още един участник на международните финали - Полша . " Дружината " е подчинена посред вражеския Вроцлав с 1:0, а единственият гол в инспекцията осъществя Виктор Моузес.



ТРЕНЬОРЪТ

След края на ерата " Стивън Кеши ", който води националния отбор близо 4 години, " суперорлите " по този начин и не намират подобаващия за себе си селекционер . На поста, само че без необикновен триумф, за малко се задържат Шайбу Амаду, Даниел Амокачи, Сънди Олисех и Самсон Сиасия.

Необходимото успокоение се реализира с назначението на немския експерт Гернот Рор през 2016 година . Той прави нигерийците първия африкански отбор, който се класира за международните финали в Русия.

 Снимка 356848
Източник:

Рор има задоволително опит на " черния " континент , защото преди този момент е водил тимовете на Габон, Нигер и Буркина Фасо. Иначе като състезател, Гернот прави име с престоя си от 12 години в Бордо, където записва 352 мача. Впоследствие и на три пъти води жирондинците сред 1990-1996.

 Уругвай: Футболната магия от предишното, която дава обещание да плени сърцата на почитателите в сегашното
Уругвай: Футболната магия от предишното, която дава обещание да плени сърцата на почитателите в сегашното

Готов ли е светът за " смъртоносната захапка " на Суарес и компания?

Треньорският щаб на нигерийския народен отбор е построен по извънредно професионален метод . Технически шеф е Джони Акакпо, който дружно с сътрудниците си Еменике и французина Жан Люк Ройе, наблюдават представянето на безусловно всички футболисти на Нигерия зад граница. В екипа на " суперорлите " има още тунизиец, който дава отговор за видеоанализа. Бразилецът Еверсон Ферейра, занимаващ се с нападателите на отбора и Алойзиус Агу, който е треньор на вратарите.

ГОЛМАЙСТОРЪТ

В сегашния тим на Нигерия, Ахмед Муса е футболистът , който най-често се е разписвал във вратата на противника. Опитът на звездата пък ще бъде от скъпо значение по терените в Русия. Няма по какъв начин да бъде и иначе, в случай, че той е един от най-запознатите с действителността в страната-домакин, откакто през огромна част от своята кариера играе за ЦСКА (Москва).

До момента за " армейците " има 135 мача, в които е осъществил и 48 попадения.

 Снимка 356850
Източник:

През лятото на 2016 година, той получи голям късмет, подписвайки с първенците от Лестър. Изявите му обаче не се оказаха задоволителни , с цел да се задържи по-дълго при " лисиците " и сезон по-късно се завърна в ЦСКА.

Ахмед Муса е извънредно скъп за Нигерия заради голямата си вариативност в офанзива . Може да забележим въпросния както в ролята на флангови футболист, по този начин и в центъра на нападението. Знае какво да чака и от атмосферата на международните финали, откакто беше част от отбора през 2014 година. Тогава даже осъществя две попадения в мрежата на Аржентина за трагичното проваляне с 2:3.



НЯКОЛКО ЧОВЕКА ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОЕМАТ ГОЛЯМАТА ОТГОВОРНОСТ

Съставът на Нигерия е построен от футболисти, които най-вече играят в задгранични шампионати. Гръбнакът на тима е построен звездите, подвизаващи се в британските шампионати . Сред тях няма по какъв начин да не откроим Виктор Моузес , който през този сезон беше един от най-хубавите играчи на Челси. И въпреки, че селекцията на Антонио Конте не съумя да извърши своите цели, точно Моузес бе индивидът, отървал се с минимум рецензии от почитатели и експерти.

 Снимка 356854
Източник:

Стабилна акция изигра и Вилфред Ндиди от Лестър . Роденият в Лагос халф дойде на " Кингс Пауър Стейдиъм " като заместител на Н " Голо Канте и небрежно стабилизира средата на терена. Определено той показва голям напредък под управлението на Клод Пюел и от него сигурно се чака да бъде измежду водачите на националния отбор в Русия.

 Иран:
Иран: " Принцовете на Персия " се впускат в гонене на кралската корона

Тимът, воден от Карлош Кейрош, не позволи нито една загуба по пътя към Мондиал 2018

В предни позиции, отличаващ се с качествата си е Алекс Айоби от Арсенал . Макар и минал през всички младежки гарнитури на Англия, юношата на " топчиите " избра да съставлява страната на своите родители. А и има ли избора, откакто негов вуйчо е не какъв да е легендата Джей-Джей Окоча.



Напоследък Айоби има все по-отговорна роля в редиците на Арсенал, като през тази акция изравни върха си за участия в елита - 26. До огромна степен, от представянето му на Мондиал зависи дали ще остане на " Емиратс " и през идната акция или ще бъде предан чартърен на различен отбор от Острова.

Келечи Ихеаначо също дава очаквания положително премеждие на Мондиал 2018. Изключително здрав физически, таранът има всички нужни качества, с цел да бъде стопанин в съперниковото наказателно поле. Големият му проблем е, че по този начин и не може да попадне в тим, където да бъде неизменим титуляр. Това не се случи в Манчестър Сити, а в този момент не се получава и в Лестър. Не по този начин обаче стоят нещата в националния екип, където до този миг има 8 гола в едвам 14 против за " суперорлите ".

 Снимка 356852
Източник:

Към тази група може да причислим и някогашните звезди на Висшата лига - Джон Оби Микел и Одион Игало. Въпросните оставиха сериозна диря на Острова, само че сега играят за много пари в китайското състезание.

Огромни очаквания се разпореждат и на Жоел Оби , който може да даде голяма сила на халфовата линия. Африканецът е със статут на звезда в Торино и ще би трябвало да придвижи самочувствието си и в националния отбор. С неговото наличие на терена, левият фланг на Нигерия наподобява подсигурен.

 Египет и Мохамед Салах ще сюрпризират Русия и Уругвай
Египет и Мохамед Салах ще сюрпризират Русия и Уругвай

" Фараоните " няма да пропуснат предоставения им късмет

Мениджърският интерес пък ще бъде ориентиран към състезател, който към този миг не попада прекомерно постоянно под светлините на прожекторите. Става въпрос за халфа на Гент - Моузес Симон . Крилото е артикул на академията на Аякс, а след сезон в словашкия Тренчин, от 2015 година играе за белгийския клуб. До момента има 13 попадения, като изпъква със скоростна техника и е апетитна хапка за тимове от Франция, Англия и Испания. Напоследък се приказва и за интерес от страна на гръцкия гранд Олимпиакос.

 Уилфред Ндиди
Източник:

Уилфред Ндиди

СИЛНИ И СЛАБИ СТАРНИ

В взаимозависимост от противника, националният селекционер Гернот Рор, употребява схемите 4-3-3 или 4-4-2 . По терените на Русия обаче е прекомерно евентуално германецът да се довери на класиката. Големият проблем на " суперорлите " е обвързван с неналичието на първокласен вратар. След Винсент Енеяма , по този начин и не се откри нов пазач, който да вдъхва нужната убеденост за сътрудниците си в по-предни позиции. До този миг любимец за поста е Френсис Узохо , който играе за втория отбор на Депортиво (Ла Коруня) . Няма да е изненада, в случай че фланелката с №1 получи и Икечукву Езенва . Притесненията свързани с него са, че се подвизава в локалния шампионат със състава на Енимба.

 Снимка 356861
Източник:

Типично за африканския футбол, и нигерийската защита не се слави с задоволително тактическа просветеност , което я прави податлива на неточности. Въпросното каре бива прекомерно статично, като превъзмогването му бива детска игра, в случай че противникът има задоволително пълномощия в офанзива.

анкета
Докъде ще стигне Нигерия на Мондиал 2018?
Няма да прескочи груповата фаза. До осминафиналите. До четвъртфиналната фаза. Полуфинал. Ще играе на край в шампионата. Нигерия ще победи със международната купа. Виж резултати
Няма да прескочи груповата фаза.

До осминафиналите.

До четвъртфиналната фаза.

Полуфинал.

Ще играе на край в шампионата.

Нигерия ще победи със международната купа.

Подобно на вратарския пост, неналичието на класа е проблем №1, а другите възможности са безчет и все ненадеждни. В центъра на защитата, по първични данни, би трябвало да си партнират Уилям Пол Троост-Еконг от Бурсаспор и Леон Балогун (Майнц 05). Бранителят е роден в Берлин и кариерата му е напълно обвързвана с немския футбол. През 2014 година обаче се взема решение да играе за страната на своите родители.

 Снимка 356863
Източник:

Въпросителна има и по левия фланг, където по-вероятно е Огени Онази да бъде преквалифициран като бранител, в сравнение с измежду титулярите за първия мач да попадне Чидози Авазием . От другата страна пък сигурен е Ола Аина .

Оттук насетне към този момент завършват и огромните терзания за " суперорлите ". В средата и офанзива, нещата са подсигурени. Силната страна на африканците е точно в организирането на светкавични офанзиви, които основно се организират по крилата. Много ще се разчита и на физическата мощност на всички нигерийски футболисти.

 Русия: Не очаквайте популярен героизъм от Сборная!
Русия: Не очаквайте популярен героизъм от Сборная!

Лично Владимир Путин упорства за успех в най-престижната конкуренция

В средата на терена ще си партнират Вилфред Ндиди и Джон Оби Микел. По крилата за рискови пробиви ще се разчита на Алекс Айоби и Виктор Моузес , а като централни нападатели ще бъдат Ихеаначо и Ахмед Муса . При по-дефанзивна групировка, вторият може да влезе в ролята и на " подправена " деветка.

 Снимка 356864
Източник:

ДОКЪДЕ ЩЕ СТИГНАТ НИГЕРИЙЦИТЕ?

По сходство на Мондиал 2002, когато " орлите " бяха в тежка група с Англия, Швеция и Аржентина, ситуацията им и в този момент няма да бъде по никакъв начин елементарно. Африканците попаднаха в група " D ", където още са Аржентина, Хърватия и Исландия . Качеството на предходните отбори като че ли отрежда на " зелените ", неособено значима роля.

Реалната прогноза за Джон Оби Микел и компания е трето или четвърто място в групата и отпадане още в началната фаза на международните финали.

 Снимка 339169
Източник:

Нигерийците обаче са посочили, че постоянно могат да поднесат изненада . Защо това да не се случи и по терените на Русия?

МАЧОВЕТЕ В ГРУПОВАТА ФАЗА НА МОНДИАЛА (ГРУПА D)

16 юни: Хърватия - Нигерия

21:00 часа, " Калининград Стейдиъм ", гр. Калининград

22 юни: Нигерия - Исландия

17:00 часа, " Волгоград Арена ", гр. Волгоград

26 юни: Нигерия - Аржентина

20:00 часа, " Зенит Арена ", гр. Санкт Петербург

НИГЕРИЯ НА СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА
Година Страна хазаин Кръг
Място
Мачове Победи Равенства Загуби Вг Пг 1994  Съединени американски щати Осминафинал 9-то 4 2 0 2 7 4 1998  Франция 12-то 4 2 0 2 6 9 2002  Южна Корея
 Япония Групова фаза 27-мо 3 0 1 2 1 3 2010  Южна Африка Групова фаза 27-мо 3 0 1 2 3 5 2014  Бразилия Осминафинал 16-то 4 1 1 2 3 5
 Нигерийските екипи ще са измежду атракциите на Мондиал 2018
Източник:

Нигерийските екипи ще са измежду атракциите на Мондиал 2018

ВЕЧНА СТАТИСТИКА

Най-много мачове за националния отбор

Винсент Енеяма (101)

Най-много голове за националния отбор

Рашиди Йекини (37)

Участия на международни шампионати

5 (1994, 1998, 2002, 2010, 2014)

Най-голям триумф на международното състезание

Три пъти осминафиналист (1994, 1998, 2014)

Място в международната класация на ФИФА

47-о място (към 12 април, 2018)

Най-голяма победа в историята

10:1 против Бенин през 1959 година

Най-голяма загуба в историята

0:7 против Гана през 1955 година

РАЗШИРЕН СЪСТАВ НА НИГЕРИЯ ЗА МОНДИАЛ 2018

ВРАТАРИ

Икечукву Езенва

Енимба

Даниел Акпей

Чипа Юнайтед (ЮАР)

Франсис Узохо

Депортиво Ла Коруня " Б " (ИСПАНИЯ)

Деле Аджибойе

Платьо Юнайтед

ЗАЩИТНИЦИ

Уилям Троост-Еконг

Бурсаспор (ТУРЦИЯ)

Леон Балогун

Майнц 05 (ГЕРМАНИЯ)

Ола Аина

Хъл Сити (АНГЛИЯ)

Кенет Омеруо

Касъмпаша (ТУРЦИЯ)

Чидози Авазием

Нант (Франция)

Шеху Абдулахи

Бурсаспор (ТУРЦИЯ)

Елдерсон Ечеижиле

Серкъл Брюж (БЕЛГИЯ)

Тирон Ебуехи

АДО Ден Хааг (ХОЛАНДИЯ)

Стивън Езе

Локомотив (Пд) (БЪЛГАРИЯ)

ХАЛФОВЕ

Джон Оби Микел

Тяндзин ТЕДА (КИТАЙ)

Огени Онази

Трабзонспор (ТУРЦИЯ)

Джон Огу

Апоел Беер Шева (ИЗРАЕЛ)

Вилфред Ндиди

Лестър (АНГЛИЯ)

Уче Хенри Агбо

Стандард Лиеж (БЕЛГИЯ)

Виктор Моузес

Челси (АНГЛИЯ)

Алекс Айоби

Арсенал (АНГЛИЯ)

Огенекаро Етебо

Лас Палмас (ИСПАНИЯ)

Микел Агу

Бурсаспор (ТУРЦИЯ)

НАПАДАТЕЛИ

Одион Игало

Чнагчун Ятай (КИТАЙ)

Ахмед Муса

ЦСКА Москва (РУСИЯ)

Келечи Ихеаначо

Лестър (АНГЛИЯ)

Моузес Симон

Гент (БЕЛГИЯ)

Джуниор Локоса

Кано Пиларс

Саймън Нванкво

Кротоне

 Аржентина: Ще сбъдне ли Лео Меси фантазията на цялостен един народ?
Аржентина: Ще сбъдне ли Лео Меси фантазията на цялостен един народ?

Последен късмет за " изгубеното потомство " на южноамериканския исполин
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР