След подписването на Берлинския договор е постановено, че българската държава

...
След подписването на Берлинския договор е постановено, че българската държава
Коментари Харесай

Кой е Александър I Батенберг?

След подписването на Берлинския контракт е постановено, че българската страна се възвръща като конституционна монархия, отпред с княз. Коронован е Александър I Батенберг. Каква е ролята на монарха в новата българска история и по-конкретно в Съединението, вижте в репортажа на Ирина Шуликова и оператора Ана Андреева.Когато през 1878г. Великите сили пренареждат картата на Балканите, едва ли някой същински има вяра, че политическото делене на българския народ ще трае дълго. Очевидно берлинските решения се разминават с възрожденския блян. Извън територията на Княжеството остават българи и безспорни български земи.

С Берлинския доктор е решен и въпросът за държавното устройство на Княжество България и изработването на неговата Конституция. Държавата ни се възвръща като конституционна монархия, отпред с княз. Първото велико национално заседание, свикано в Търново на 17 април 1879 година има ясна задача - да избере държавен глава. Според контракта князът не може да принадлежи към никоя от властващите династии на Великите сили. Така се стига до хесенския принц Александър Батенберг.

Проф. дин Иван Илчев: " Княз Александър I е знаел за подготовката. Това е несъмнено открито. Колебаел се е дали да поддържа Съединението или не, защото на него категорично му е било казано, че България няма право да се съединява с Източна Румелия. Късното лято на 1885 година при него идват делегати от Източна Румелия и те без подозрение са му споделили, че напълно скоро в Пловдив ще стане нещо. Не е инцидентен и фактът, че в навечерието на Съединението той дава заповед за генерални маневри на българската войска и тя е на маневри в региона на Шумен, т.е. задоволително покрай границите на Източна Румелия. Колебае се, само че тогава се постанова доста ясно Стамболов, който е за поддръжка на Съединението. Колебае се и министър ръководителят Петко Каравелов, защото той се притеснява каква ще бъде реакцията на Европа в случай че се стигне до война с Турция. В последна сметка може би след един ден съмнение Алексадър I взема решение да поддържа Съединението и да застане отпред на Съединение на България. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР