След почти три години съвместна работа най-добрият български тенисист в

...
След почти три години съвместна работа най-добрият български тенисист в
Коментари Харесай

Дани Валверду най-дълго се задържа край Григор Димитров

След съвсем три години взаимна работа най-хубавият български тенисист в историята Григор Димитров разгласи в обществените мрежи, че се разделя със своя треньор Даниел Валверду.

За някои решението е закъсняло, за други – изненадващо тъкмо в този миг, по средата на сезона на червени кортове. Факт е, че 33-годишният венецуелец е наставникът, бил най-дълго около Григор по време на кариерата му при мъжете. Двамата бяха екип по време на общо 57 шампионата.

Те започнаха работа през юли 2016 година, а първият им взаимен шампионат беше този от Мастърс 1000 в Торонто. Най-успешната година на съдействието сред Димитров и Валверду беше 2017-а. Тогава хасковлията завоюва последните четири трофеи в кариерата си в Бризбън, София, Синсинати и на заключителния шампионат на най-хубавите на АТР в Лондон. След триумфа в зала „ О2 “ Гришо стигна до рекордното за него трето място в международната класация, което резервира до началото на идващия сезон.

Последва спад във формата на българина, който през предходната година стигна единствено до един край в Ротердам, в който загуби от Роджър Федерер. Постоянно Димитров губеше позиции, пристигна и контузията в рамото при започване на сезона и той се срина до №49 в класацията от 29 април 2019 година

Щабът на Григор взе решението за раздялата с Валверду ден след мъчителната загуба от младия американец Тейлър Фриц в Мадрид след два тайбрека.

Най-вероятно бащата Димитър Господинов Димитров ще бъде треньор на сина си за шампионатите в Рим идната седмица и по-късно на започващия на 26 май шампионат от Големия шлем в Париж „ Ролан Гарос “. И едвам по-късно ще се вземе значимото решение кой да бъде новият треньор. Не е ясно и дали Андре Агаси е към момента в екипа. За последно той беше с 27-годишния българин през март в Индиън Уелс, когато Димитров се отхвърли от присъединяване поради травмата.

До този миг първата ни ракета е имал тъкмо 11 треньори. Някои от тях – като татко му, са с доста значима роля за развиването му като тенисист и участват в цялата му кариера, а различен, както Жан-Франсоа Башело, бяха дружно с него за доста малко време, откакто Патрик Муратоглу реши да изостави Григор за сметка на Серина Уилямс.

Ето хронологично всички наставници на Димитров.

Димитър Господинов, Пато Алварес (Колумбия), Петер Лундгрен (Швеция), Питър Макнамара (Австралия), Патрик Муратоглу (Франция), Жан-Франсоа Башело (Франция), Микаел Тилстрьом (Швеция), Роджър Рашийд (Австралия), Юхан Йортегрен (Швеция), Франко Давин (Аржентина) и Даниел Валверду (Венецуела).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР