След почти една година преговори между правителството и строителния бранш

...
След почти една година преговори между правителството и строителния бранш
Коментари Харесай

Зелена светлина за строителството от октомври – няма таван за индексациите

След съвсем една година договаряния сред държавното управление и строителния отрасъл индексацията на строителните контракти най-сетне ще стане факт. В понеделник районното министерство пусна за публично разискване методиката, по която те ще бъдат индексирани. Обсъждането е по съкратената процедура  и ще трае само 14 дни  вместо нормалния един месец, след което кабинетът ще одобри със свое разпореждане разпоредба. Това ще разреши от октомври спрени контракти за милиарди левове да започват още веднъж, откакто бяха на трупчета от близо една година.
Прочетете още
През последните месеци доста строителни компании, изпълняващи планове с обществени пари, стопираха работа, тъй като цените на съществени материали като бетон, битум, желязо, дървен материал и други нарастнаха, някои с по 70-90%. Трендът стартира още през есента на м.г., но  възложителите на проектите не можеха да направят нищо,  тъй като Законът за публичните поръчки не позволяваше смяна на цената на контракт поради повишаване на строителните материали. Правителството на четворната коалиция одобри корекция в закона, която разрешава сходна индексация едвам в последния работен ден на последния парламент. Тя обаче не може да работи автоматизирано, без да има методика.

На финалните диалози сред Камарата на строителите в България и финансовото министерство предишния четвъртък е контрактувано, че методиката няма  да предвижда горна граница на % на повишаване на материалите. При постоянното държавно управление финансовото министерство реши да постави таван от 15%, което не удовлетворяваше строителите, тъй като желязото да вземем за пример нарастна с над 90% единствено сред октомври м.г. и март на 2022 година

Повечето строителни планове с обществени средства се вършат дълго време и от момента, в който се подаде офертата, до края на строителството постоянно минават години, а за подобен дълъг период не може да се планува накъде ще тръгнат цените.

Методиката, която разгласява Министерство на регионалното развитие, разделя строителните проекти на 6 категории В тях влизат административни здания, енергийни уреди, индустриални здания, ВиК инфраструктура, пътища и железопътни мрежи и уреди. За всяка от тези категории е избрана оптималната тежест на строителните материали в себестойността на строителството. Тя се движи от 52% за ВиК до 67% за енергийните уреди.

Макар че методиката не визира частните строителни бизнесмени, които строят жилищни здания, тя може да се употребява и от тях. В нея са дадени формули, с  които да се изчислява оскъпяването на един градеж за избран интервал от време според от повишаването на материалите. Техните цени се вземат от показателите на Национален статистически институт, а тези, за които липсват данни - от Евростат.

Методиката планува да се индексират всички строителни контракти, по които се е работило след 30 юни 2021 година, т.е. времето, когато цените на строителните материали потеглиха внезапно нагоре. За начална дата, от която се пресмята оскъпяването, се взема 1 януари 2021 година

Т.е., в случай че офертата за даден план е подадена през 2019 или 2020 година и строителят към момента не е довършил работата и не му е платено до 30 юни 2021 година, той ще се възползва от индексацията.

Методиката планува да работи и отсега нататък във времето, т.е. когато се подава оферта с избрани цени и още веднъж стартира мощно оскъпяване на материалите, цената на договорите ще може да се трансформира.

И противоположното - в случай че настъпи мощно поевтиняване на строителните материали, възложителят също може да поиска намаляване на цената на контракта. 

Законът за публичните поръчки по принцип не разрешава контракт, подписан по процедурите на закона, да се оскъпява или понижава с повече от 50%. Това се отнася обаче за цената на целия контракт, в тази ситуация с индексацията ще се пресмята единствено цената на материалите, вложени в строителството, и то спрямо тези, които са били посочени в офертата, която е спечелила.

“Методиката не е идеална, само че въпреки и доста закъсняла, тя ще помогне на общини и ведомства да размразят плановете, по които работят, и да не се стига до неусвояване на европейски средства. Няма точни калкулации какъв брой градежи са на трупчета, само че самият факт, че през първото полугодие има 31% спад на строителната дейност, говори доста ”, сподели пред “24 часа ” Валентин Николов, изпълнителен шеф на Камарата на строителите в България.

Най-зле съгласно него е ситуацията в енергетиката и в жп строителството, където се употребяват доста скъпи вносни материали.

По данни на Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) в този момент в България се извършват 7 жп плана на обща стойност 3,399 милиарда лева, от които 2,172 милиарда са европейско финансиране, а 1,226 милиарда – от държавната компания. Реално платени към началото на август обаче бяха единствено 465,39 млн. лева И по седемте плана има доста закъснение на работите, защото междинното повишаване на материалите, които се употребяват в този тип строителство, е 68% в границите на последните 12 месеца. Офертите обаче в по-голямата си част са подадени още през 2018-2020 година и са съобразени с тогавашните цени.

Оскъпяването на строителните договори не беше предвидено в последната актуализация на бюджета за 2022 година, но съгласно Николов има задоволително запаси, изключително за плановете, изпълнявани с европейски средства.

“Възложителите на контракти в региона на енергетиката и ВиК имат пари да доплатят разликата, само че до момента им липсваше законова опция да трансформират параметрите ”, сподели той.

Много общини също разполагат със средства, стана ясно по време на среща сред Националното съдружие на общините в Република България със служебния министър на районното развиване Иван Шишков в края на август. Те обаче също са с вързани ръце, тъй като средствата са им в тазгодишния бюджет и в случай че не ги оползотворят до края на годината, би трябвало да ги връщат, а плановете им да не престават да стоят незавършени, оплакаха се по време на срещата кметовете.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР