След почти четиридесетгодишна експлоатация "Рио Тинто груп" ще закрие най-голямата

...
След почти четиридесетгодишна експлоатация "Рио Тинто груп" ще закрие най-голямата
Коментари Харесай

Затварят най-голямата мина за диаманти в света

След съвсем четиридесетгодишна употреба "Рио Тинто груп " ще закрие най-голямата диамантена мина в света - Argyle. Тя е фамозна по-скоро поради по този начин мечтаните розови и червени диаманти, които всяка година се добиват в нея, а не тъй като е главен производител на камъни с ниско качество. Конкурентите от Русия до Канада се надяват, че това ще помогне за възраждането на поставения на колене бранш.

Мина Argyle се намира в далечен регион на западна Австралия - на към 2600 км североизточно от столицата на щата - Пърт. Тя стартира да трансформира бранша от 1983-а когато стартира да доставя камъни за консуматори от целия пазарен набор. RBC Capital Markets и Panmure Gordon са измежду брокерите, банките и съперниците, които чакат закриването на Argyle да даде прогресивен подтик на цените на скъпоценните камъни, които линеят от 2011-а насам. Плановете на управлението на "Рио Тинто " е активността на мината да бъде прекратена преди края на идната година след цялостното привършване на стопански преференциалните за добиването на камъни количества. След затварянето ще стартира рехабилитация на терена.

Argyle е най-известна като източник на 90% от най-ценените розови диаманти в света - в нюанси от светлорозов до тъмнопурпурен цвят, които са с най-високи цени в бранша. Аукционната къща "Сотбис " продаде на търг през април 2017-а 59.6-каратовата "Розова звезда ", добита от съперника на "Рио Тинто " - "Де Беерс ", за 71 млн. щ. $ - рекордна сума за драгоценен камък. Макар че притеглят максимален интерес, розовите диаманти са под 0.01% от общата продукция на Argyle.



Розовите диаманти на мина Argyle

Мината също е най-големият в количествено изражение производител на диаманти и точно това я сложи в центъра на световното свръхпредлагане. Над три четвърти от добива на Argyle се състои от кафяви диаманти с ниска цена, а общата й продукция се осъществя приблизително за 15-25 щ. $ за карат, пресметна през 2017-а самостоятелната компания за финансови услуги Canaccord Genuity Group. Това е доста под междинната цена от 171 $ за карат, реализирана през предходната година от "Де Беерс ".

Насищането с евтини и дребни диаманти подби облагите на съвсем всеки миньор и направи съвсем непостижимо за търговците и служащите, които режат и полират камъните, да осъществят облага. През предишния декември клиентите на "Рио Тинто " отхвърлиха да купуват по-евтините камъни, а "Де Беерс " бе заставен да смъкна някои цени и да предложи концесии на купувачите.

Оттук нататък, на фона на постоянния потребителски вкус за диаманти и закриването на огромни играчи от сектора, в това число на Argyle, рационалното балансиране на предлагането и търсенето се чака да докара до растеж на цените. Световно произвеждане на диаманти от жестоко 21 млн. карата годишно, от които към 14 млн. от Argyle, е планувано да бъде изтеглено от пазара до 2023-а. Това количество ще се уравновеси отчасти от добива в новите мини, показва съветският минен колос "Алроса " - международен водач в диамантения отрасъл. Разликата сред годишното търсене и предложение ще се изрази в дефицит в диапазона от 11 до 35 млн. карата до 2023-а, са пресметнали още специалистите на съветската компания.

Що се отнася до розовите диаманти, натискът от закриването на Argyle ще е още по-драматичен, разясняват експерти на "Рио Тинто ". По данни на фирменото управление мината разполага с не повече от 150 налични за рандеман и с положително качество цветни диаманта. Цените на розовите камъни се усилиха четворно през последните 10 години и купувачите към този момент се готвят за следващия ценови скок.

Като цяло диамантеният отрасъл се нуждае също и от стимулиране на всичките играчи по веригата - от мините до компаниите, които купуват и обработват "суровия артикул ". Недостигът на финансиране и слабата рупия оскъпи камъните за индийските бизнесмени, които режат или полират към 90% от международния рандеман.

Затварянето на Argyle ще ликвидира към 75% от диамантеното произвеждане на "Рио Тинто ", само че ще има пренебрежимо малко въздействие върху приходите на групата. Диамантите носят едвам 2% от облагата на компанията-майка, а желязната руда, която е главната й суровина - съвсем 60%.

Миньори добиват последните розови диаманти в Argyle

През август 2016-а "Рио Тинто " се отхвърли от диамантения си план Bunder в Индия и го подари на локалната администрация на щата Мадхя Прадеш. Година по-рано компанията излезе и от мината Murowa в Зимбабве. Единственият индустриален диамантен "актив " става Diavik в Канада. Тази мина по проект би трябвало да бъде затворена през 2025-а, въпреки че активността по рандеман на скъпоценните камъни има капацитет да удължи живота й.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР