След почти 7-часово заседание народните представители почти удължиха миналогодишния бюджет.

...
След почти 7-часово заседание народните представители почти удължиха миналогодишния бюджет.
Коментари Харесай

За 7 часа НС не успя да удължи бюджета

След съвсем 7-часово съвещание народните представители съвсем удължиха миналогодишния бюджет. Последните 10 страници от проектобюджета обаче остават за на следващия ден, когато в зала влиза и Изборният кодекс. До момента депутатите взеха решение докога ще важи удължителният закон за бюджета, а майчинството ще може да се трансферира на татковци, баби и дядовци. Освен това бяха увеличени и ваучерите за храна, а свръхпечалбите на производителите на електрическа енергия бяха обложени с налог.

Колко дълго ще останем без същински бюджет?

Във импортирания от Министерски съвет законопроект не бе заложен период и на процедура с гласуването на първо четене бюджетът бе продължен неизвестно докога. Днес депутатите заложиха период – удължителният закон ще важи четири месеца, в които не влиза времето, в което няма определен парламент.

През този интервал и до приемането на нов бюджет страната ще разполага с 1/12 от средствата, заложени в миналогодишния.

Приетите оферти

Мина предлагането общините да могат да вършат заплащания по към този момент подписани контракти и през идната година, макар че няма признат нов бюджет, а се удължава действието на настоящия.

Депутатите одобриха и концепцията на Асен Василев ваучерите за храна да се усилят от 80 на 200 лв..

Бе признато и предлагането на Асен Василев, с което майчинство ще може да се трансферира на бащата, баби и дядовци след 6-месечна възраст на детето, в случай че те работят на трудов контракт.

Облагане на свръхпечалбите

Производителите на ток със уреди за произвеждане на електрическа сила с конфигурирана мощ над 1 MW, чиито пазарни доходи са получени от продажбата на електрическа енергия, както и производителите на сила от въглища и водноелектрически централи внасят във фонд " Сигурност на електроенергийната система " целеви вноски, представляващи позитивната разлика сред пазарните доходи без Данък добавена стойност и избрания таван на приходите, изчислен при използване на стойностите за съответния вид производител, с интервал на доставка от 1 декември 2022 година до 30 юни 2023 година, като се изключи покупко-продажбите с балансираща сила. Размерът на целевата вноска се пресмята за всяка договорка.

Търговците на електрическа сила подават във фонд " Сигурност на електроенергийната система “ декларация по пример, одобрена от министъра финансите, за всичките си доходи от продадена електрическа сила по свободно контрактувани цени, разноските, свързани с покупката и продажбата на тези количества електрическа сила, както и размера на дължимите целеви вноски върху тези доходи: в период до 15 април 2023 година Декларациите са за интервала от 1 декември 2022 година до 31 март 2023 г.; а в период до 15 юли 2023 година – за интервала от 1 април 2023 година до 30 юни 2023 година В 15-дневен период от влизането в действие на този закон Агенцията за стабилно енергийно развиване, операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи и търговците на електрическа сила подават във Фонд " Сигурност на електроенергийната система “ информация за задължените лица.

Политическа партия направиха три оферти, само че всичките бяха отхвърлени. Сред тях - въвеждането на санкция при нарушавания в размер 1% от годишния оборот, само че не по-малко от 20 хиляди лева

Кирил Ананиев опита да запази средствата по ПВУ. Велкова заплаши, че няма да има пари за пенсии

Бившият финансов и здравен министър Кирил Ананиев (ГЕРБ) предложи в закона да бъде записано, че средствата по ПВУ, както и по оперативните европейски стратегии не могат да се употребяват за настоящи бюджетни разноски. Финансовият министър Росица Велкова дефинира това предложение като " недопустимо " и съобщи, че в случай че то мине, то няма да има пари за заплащане на пенсии.

Красимир Вълчев иронично разяснява, че хазната е празна и за пенсии би трябвало да се употребяват суми по целеви стратегии. В дуплика Ананиев съобщи, че няма никаква фискална политика.

В последна сметка предлагането на Ананиев бе отхвърлено, като " за " гласоподаваха единствено от ГЕРБ-СДС, БВ и Асен Василев от Политическа партия. След това Десислава Атанасова от ГЕРБ взе думата и съобщи, че това гласоподаване е потвърдило " какъв брой своевременен е бил вотът на съмнение " и " какъв брой неплатежоспособен като финансов министър е бил Асен Василев ". Той пък ѝ отвърна иронично и попита по кое време Атанасова се е научила да бюджетира. Василев посочи, че във фискалния бюджет има над 13 милиарда лева, колкото не е имало през последните 5 години. Той означи, че няма пари за обръчите от компании на ГЕРБ:

" Разбирам за какво не желаете аз да съм финансов министър. Защото Ви въвеждам безпорядък в схемите ", заключи Василев.

Без повдигане на оптималния застрахователен приход

Максималният застрахователен приход няма да се подвига от 3400 лева на 4200 лева, както предложи Българска социалистическа партия сред двете четения. Предложението не бе прегледано и беше несъмнено като неприемливо - както в комисия, по този начин и в зала през днешния ден.

Падна и концепцията на Българска социалистическа партия хората до 26 години да не заплащат налог върху приходите. Според Българска социалистическа партия необлагаеми би трябвало да бъдат и приходите на всеки, който работи на заплата по-ниска от линията на беднотия. През 2023 година това ще е 504 лева Предложението бе отхвърлено и предходната седмица в Закона за налозите върху приходите на физическите лица.

Още отхвърлени оферти

Пленарната зала отхвърли предлагането на Политическа партия за повече данъчни облекчения за работещи родители. Народните представители не позволиха за разглеждане предложенията на Българска социалистическа партия за нарастване на минималната работна заплата до 50% от междинната - до 850 лева Така служебният кабинет ще дефинира заплатата. Има разпореждане на Министерски съвет, съгласно което МРЗ ще се усили, но само 60 лева - от 710 на 770 лева Все още обаче не е ясно по кое време ще се вдигне минималната работна заплата - общественото министерство предлага това да се случи от 1 януари, а министерството на финансите - от 1 юли. 

Гълъб Донев: Бюджетът е обществен, по тази причина дефицитът е 6,6%

Служебният министър председател Гълъб Донев излезе на трибуната и съобщи, че Народното събрание се пробва да изземе функционалности на Министерския съвет с самодейността за повдигане на минималната работна заплата. По думите му постоянно кабинетът е определял размера ѝ. Той отговори и на обвиняванията, че бюджетът не е обществен. Според Донев той е толкоз обществен, че дефицитът е 6,6%.

Бившият обществен министър Георги Гьоков отговори, че Народното събрание е опитал единствено да зададе правилото, че МРЗ би трябвало да е най-малко 50% от междинната заплата, само че кабинетът може да я направи и 100%.

Кой е в споразумение с ГЕРБ: За Българска социалистическа партия това е " Промяната ", за Политическа партия - " Демократична България "  

Заради отхвърленото предложение на Политическа партия за по-високи данъчни облекчения за работещите родители, което мина на второ четене в комисия, депутатът от " Продължаваме промяната " Искрен Митев съзря " подмолни сделки " за това " по какъв начин да се прецакат младежите ". Заради решението на депутатите да не преглеждат предложенията на левицата за нарастване на минималната работна заплата, като излизащи отвън обсега на законопроекта, само че същевременното допускане на сходни оферти на Политическа партия, Корнелия Нинова съзря споразумение сред " Продължаваме промяната " и ГЕРБ. Мартин Димитров от Демократична България пък съобщи, че натрупването на доста разноски ще докара и до повдигането на налозите, против което е парламентарната му група. " Дефицитът непосредствено води до дълг ", добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР