След по-малко от три месеца, Българското национално радио ще отбележи

...
След по-малко от три месеца, Българското национално радио ще отбележи
Коментари Харесай

Сирак Скитник и Светослав Костов – началото и краят на една Свободна медия

След по-малко от три месеца, Българското национално радио ще означи своята 85-та годишнина. На 25 януари 1935 година, с декрет на Цар Борис III радиоразпръскването на територията на Царство България става предмет на държавен монопол.

От този миг, неговото одобряване и развиване е поверено на Сирак Скитник – първи шеф и организатор на Българското радио, само че също по този начин – художник, стихотворец и изтъкнат столичен интелектуалец. Именно неговите старания довеждат до одобряването и програмното развиване на радиото като българската свободна медия, която доста изпреварва своето време като десетилетия наред построява, образува и възпитава своята публика.

Точно 84 години по-късно, в стола на безсмъртния Сирак Скитник сяда Светослав Костов. Той е състезателен публицист с повече от 20 години опит в системата на Българското национално радио, като работи поредно в Радио-Пловдив, Програма "Хоризонт " и Радио "София ".

По време на чуването на състезанието за избор на общоприет шеф, Костов показва себе си като младеж, който всички в Радиото познават и обичат. Същинско преобразяване на Сирак Скитник. Човек, минал цялата йерархична стълба в БНР и който ще преведе медията в XXI век. Истински „ човек от народа “. Близо 2 месеца, откакто Костов поема Старата къщата, обаче, нещата взимат рисков завой. Радиото е разтърсено от голям брой кавги, написа topnovini.bg.

От една страна изтича информация, че за тези 2 месеца, Костов е разпоредил да му бъдат изплатени близо 50 хиляди лв. от бюджета на БНР. От друга страна, знаковият публицист Силвия Великова е свалена от ефир и е възобновена по-малко от 6 часа, по-късно след експлицитната интервенция на министър-председателя. Няма по какъв начин да подминем и апогея на свадите – водещата национална Програма "Хоризонт " бе свалена от ефир за близо 5 часа тъкмо сега, в който възобновената Силвия Великова трябваше да води предаване. След острата реакция на публицистите от БНР и редица общественици последва същинско разделяне сред хората в радиото.

Така, „ индивидът от народа “ сподели, че Свободата на словото в най-свободната медия в страната може да бъде доста илюзорна. Той сподели, че никой не е предпазен от публицистична интервенция. Показа, че в случай че нещата излязат отвън надзор, без проблеми ще „ дръпне шалтера “ на програмата, с цел да реализира своето, без значение от цената. Защото най-важно от всичко е съхраняването на управническия пост. Искането за оставка беше, е и ще бъде глас в пустиня. Доблестта и силата да поемеш отговорност за дейностите си е нещо от предишното. Нещо от времето на Сирак Скитник. Нещо забравено.

В този смисъл, неналичието на полезности и стремежът да се резервира жадувания пост при всички положения ще доведат до края на БНР. Дали този край ще бъде поднесен под формата на едно официално сливане с другата социална медия или статуквото ще бъде непокътнато – няма значение.

В първия случай – БНР ще загуби своята автономия, а във втория – БНР ще загуби своята независимост и ще се обезличи.

По този метод, историята на БНР – възхода и падението на една Свободна медия може да се дефинира като прехода от Сирак Скитник до Светослав Костов.

От индивида, който се бори за всеки същински публицист до индивида, който се бори с всеки същински публицист. От индивида, който се бори програмата на Българското радио да звучи до индивида, който се бори програмата да спре. От индивида, който създаваше, до индивида, който разрушава.

Автор: Любомира Николова
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР