След по-добрия от очакваното икономически растеж през 2019 г., българската

...
След по-добрия от очакваното икономически растеж през 2019 г., българската
Коментари Харесай

Световната банка прогнозира свиване на българската икономика с 3,7% през 2020 г.

След по-добрия от предстоящото стопански напредък през 2019 година, българската стопанска система, дружно с  тази на останалите страни от Европейския съюз, ще навлезе в криза през 2020 година поради резултата на пандемията от COVID-19 върху износа и вътрешната интензивност, сочи пролетният стопански отчет на Световната банка за района на Европа и Централна Азия.

Според нея брутният вътрешен артикул на страната ни ще се свие с 3,7% през тази година.

Освен прогноза за района, отчетът на Световната банка включва и апел за решителни политически ограничения, фокусирани върху ориентиране на вложения в опазването на здравето и построяването на мрежи за обществена отбрана на популацията, изключително на най-уязвимите негови представители.

От Световната банка обаче разясняват, че прогнозите за икономическите последствия от рецесията с COVID-19 не престават да се базират на доста незнайни. Според другите сюжети свиването на стопанската система в района през 2020 година може да бъде сред 4,4% и 2,8%, след което то ще бъде последвано от растеж през 2021 година вследствие на подхванатите фискални ограничения и последователно възобновяване на търговията и цените на суровините.

В същия отчет се предвижда напредък от 3,9% на Брутният вътрешен продукт на България през 2021 година

„ От неотложно значение е политиците да работят уверено в границите на тези извънредно сложни времена “, споделя Сирил Мюлер, вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия.

„ Това значи бързо да бъдат подхванати ограничения за подсилване на здравните системи и мрежите за обществена сигурност, за поддръжка на частния бранш и за опазване на финансовата непоклатимост и доверие – неща, които са от сериозно значение за опазването на живота на хората “, прибавя той.

 „ Сега повече от всеки път е належащо да се обърне внимание на бедните, защото те са най-уязвимата група на популацията при здравни рецесии и ще бъдат най-засегнати от загубата на приходи вследствие на карантинните ограничения и нарушената икономическа интензивност. “, споделя Фaбpициo Зapĸoнe, ĸoйтo e непрекъснат представител нa Cвeтoвнaтa бaнĸa зa Бългapия, Чexия и Cлoвaĸия.

В отчета се упорства и за ограничения, като прехвърляния на средства и дотации за здравния бранш, както и за краткотрайни заеми и данъчни облекчения за бизнеса, които да омекотят удара върху стопанската система и да оказват помощ за запазването на работни места.

 Световната банка оповестява още, че ще обезпечи финансова поддръжка в размер на до 160 милиарда $ през идващите 15 месеца с цел да помогне на страните да защитят бедните и уязвимите, да поддържат бизнеса и да засилят икономическото възобновяване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР