След пет века добросъседство, отношенията между Испания и Португалия може

...
След пет века добросъседство, отношенията между Испания и Португалия може
Коментари Харесай

5 века по-късно: Магелан може да скара Испания и Португалия

След пет века добросъседство, връзките сред Испания и Португалия може да се изострят, а в центъра са исторически събития. Причината е документ, оповестен от Испанската кралска историческа академия, в който се твърди, че заслугите за първото околосветско странствуване са напълно на Испания.

За мнозина е известно, че през 1519 година Фернандо Магелан отплава от Севиля с екипаж от към 240 души с задачата да открие нови пътища към Далечния Изток. Интересното е, че след три години корабоплаване, корабите се завръщат, само че отпред с Хуан Себастиан де Елкано, а самият Магелан е бил погубен към днешните филипински острови.

Конфликтът сред двете страни породи през 2017 година, когато Португалия разгласи желанията си да показа т.н „ Път на Магелан” пред ЮНЕСКО без да включи Испания в заслугите за самото пътешестване.

Всъщност, документът, на който се базира заключението на Кралската академия включва финансирането на пътешествието, което е било предоставено от локални търговци и Короната. Изтъква се и фактът, че откривателят не е бил удовлетворен от португалското кралско семейство и даже „ испанизирал” името си – до момента в който пък в родината му го наричали „ ренегат” и „ предател”.

Докладът на академията включва 13 други документа покриващи самото околосветско странствуване, като някои са оповестени и обществено налични, а другите са достоверни и не са показвани до този миг. Сред източниците е и писмо на Елкано, който след завръщането си оповестил, че е обиколил Земята в името на испанския крал Карлос Първи.

Испанският десен вестник АВС разгласи тържествено, че „ всяка нация цени високо своите герои”, до момента в който португалската реакция, която, предстоящо, не е радушна. Според Лисабон отчетът е националистически и политизиран, като не е основан на никаква нова информация.

„ Испанският шовинизъм е болен. Магелан влезе в предизборната кампания”, означи в. „ Публико”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР