След пет месеца в затвор в Турция двамата гръцки военни

...
След пет месеца в затвор в Турция двамата гръцки военни
Коментари Харесай

Турция пусна неочаквано на свободат двамата гръцки военни

След пет месеца в затвор в Турция двамата гръцки военни се върнаха тази нощ в страната си с държавен аероплан, съобщи организация Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Неочакваното им освобождение понижи напрежението сред двете прилежащи страни, исторически противници.

Министърът на защитата на Гърция Панос Каменос сподели, че се е обадил на турския си сътрудник да изрази задоволството си от това решение и да го предложения да посети Гърция. " Надявам се, че тяхното освобождение ще отвори нова глава в гръцко-турските връзки. Можем да живеем спокойно за положителното на двата наши народа ", сподели Каменос.

Военните кацнаха в 3.30 часа тази заран на летището в Солун и бяха посрещнати от Каменос, началника щаба на армията, почетна армия и от родителите си. Събитието бе излъчено онлайн от гръцката социална телевизия ЕРТ.

Двамата мъже бяха арастувани на 1 март откакто минаха границата сред двете страни и навлязоха, както споделиха, по нехайство в " неразрешена военна зона ". Турското правораздаване ги упрекна в опит за шпионаж. Случаят мощно напрегна връзките с Атина.

По време на пребиваването им в ареста, Каменос сподели, че те са заложници на Турция, която по този метод се стреми да реализира екстрадицията на осем избягали в Гърция турски военни, упрекнати от Анкара в присъединяване в опита за прелом през юли 2016 година

Атина отхвърли да екстрадира осемте военни и уточни като съображение за решението, че те няма да имат опция за почтен правосъден развой в Турция и че животът им там е заплашен.

Въпросът за двамата гръцки военни бе подложен от президента на Европейски Съюз Доналд Туск и от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на президента на Турция Ердоган по време на срещата им в България, напомня Агенция Франс Прес.

В туит късно нощес Юнкер изрази удовлетворение от освобождението на двамата гръцки военни. " Турция няма за какво да се опасява от европейските си съседи. Европейски Съюз ще продължи стратегическите си връзки с Турция ", като се надява да види " демократична, постоянна и просперираща страна ", написа той в миг на сложни връзки сред Турция и Запада.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР