След пет години на затишие в отношенията си Китай и

...
След пет години на затишие в отношенията си Китай и
Коментари Харесай

Китайският премиер е в Берлин за междуправителствени консултации

След пет години на мъртвило в връзките си Китай и Германия възвърнаха междуправителствените си съвещания. Днес в Берлин за консултациите дойде китайският министър председател Къцян. Той бе признат първо от федералния президент Щайнмайер, а по-късно и от канцлера Шолц.

Китайският министър председател Ли Къцян дойде дружно с девет членове на държавното управление си в Берлин. Началото на взаимните съвещания сред немското и китайското държавно управление бе маркирано с формален банкет при федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер. Той одобри премиера Ли Къцян в двореца Белвю.

Това е първото задгранично пътешестване на новия китайски държавен началник от встъпването му в служба през март. Китайската делегация ще остане в страната до сряда, а след политическите диалози в Берлин ще посети и Мюнхен.

След идването си в Берлин Ли даде да се разбере, че чака визитата му да задълбочи китайско-германското съдействие. Китайската страна желае в дух на взаимно почитание " взаимно да използваме капацитета за съдействие, да се оправяме по подобаващ метод с разликите и несъгласията и да обогатяваме наличието на нашето всеобхватно стратегическо партньорство ", се споделя в изказване на премиера, публикувано от китайското посолство в неделя вечерта.

В понеделник вечерта Ли ще се срещне с канцлера Олаф Шолц на вечеря преди междуправителствените съвещания. Основната тематика ще бъде битката с изменението на климата и обвързваното с нея преструктуриране на стопанската система. Но евентуално ще бъде наранена и съветската война против Украйна, в която Китай се пробва да посредничи със своя специфичен делегат Ли Хуей.

Председателят на Германския институт за стопански проучвания Марсел Фратшер предизвести, че вижда заплаха немската стопанска система да изостане в конкуренцията с Китай и Съединени американски щати.

" От доста години следим това в автомобилния бранш ", споделя Фратшер.

Германската промишленост би трябвало да стане по-иновативна и перспективна, с цел да може да се оправи с световната конкуренция, сподели той. Що се отнася до комерсиалните връзки с Китай, съгласно него съществува заплаха Федералната република да стане уязвима.

" Трябва да приказваме с един глас в Европа, с цел да сме по-силни ", съобщи икономистът.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР