След пет години на дебати германското правосъдие произнася днес присъдата

...
След пет години на дебати германското правосъдие произнася днес присъдата
Коментари Харесай

В Германия днес се очаква присъдата по нашумелия процес за серия от неонацистки убийства

След пет години на диспути немското правораздаване произнася през днешния ден присъдата по един от най-големите процеси против неонацисти след края на Втората международна война. Случаят обаче бе белязан от кавги и проблеми, съобщи " Франс прес ".

Петима съдии от мюнхенски съд би трябвало да решат дали 43-годишната Беате Цшепе, е взела участие в девет ксенофобски убийства и в убийството на полицайка в интервала 2000-2007 година Подсъдимата е единствената оживяла от трио неонацисти, произхождащи от някогашната комунистическа Германска демократична република. Цшепе е обвинена също по този начин, че е забъркана в два атентата против представители на непознати общности в Германия и в 15 обира на банки. Прокуратурата твърди, че тя е предоставила значима логистична поддръжка на двамата си сътрудници и е управлявала финансите на триото, а също, че е намирала жилища, в които те да живеят дълги години в конспиративност. Ако виновността на Цшепе бъде приета, тя може да получи доживотна присъда.

Четирима други неонацисти, обвинени, че са осигурявали логистична поддръжка на триото, също са обвинени от началото на процеса на 6 май 2013 година Те може да получат до 12 години затвор.

В триото, от което оцеля Беате Цшепе, влизаха и Уве Мундлос (38 години) и Уве Бьонхарт (34 години). През ноември 2011 година двамата мъже бяха открити мъртви при опит да бъдат задържани от полицията. Разследващите считат, че те са се самоубили, или пък, че единият от тях е умъртвил другия и след това се е самоубил.

Делото включваше 437 дни правосъдни съвещания, досие от 300 000 страници, 15 юристи на отбраната, 750 очевидци, над 50 специалисти и близо 80 конституирани като цивилен страни. Осем от жертвите на триото са турци или от турски генезис, дребни търговци. Сред жертвите има и полицайка и една гъркиня.

Случаят раздруса надълбоко Германия и извади на яве проблемите и пропуските на вътрешното разузнаване, както и подценяваната заплаха на немските крайнодесни мрежи. Той сложи държавното управление в неуместна позиция, тъй като хипотетичните убийци са работили години наред, без да бъдат обезпокоени. Германия сервира извинения в Организация на обединените нации за грешките, позволени по време на следствието, а немският канцлер Ангела Меркел изрази срама на страната си пред тези закононарушения.

Семействата на жертвите бяха упрекнати простъпка в началото. Някои от околните на жертвите свидетелстваха по време на процеса, че са били обект на съмнение от страна на служителите на реда, които мислели, че убийствата са резултат от споразумяване на сметки сред трафиканти на дрога или, че са осъществени по отношение на пране на пари. Както наподобява, проверяващите в началото не се спирали на версията за ксенофобски и неонацистки закононарушения. Освен това преди края на следствието се оказа, че значими документи са били унищожени. Германска парламентарна комисия изследва всички тези пропуски на полицията и на правосъдната система. Тогавашният ръководител на Бундестага даже загатна за " невиждано историческо злополучие " и разкритикува " всеобщия неуспех на управляващите ".

" Нито един от служителите на реда, разпитани като очевидци по делото, не се е извинил на фамилиите на жертвите ", написа наскоро в. " Берлинер цайтунг ".

Процесът също така се забави по процедурни аргументи, а главната обвинена се опита да завоюва време като се отхвърли от трима от юристите си и най-после нае двама други юристи. Запазила дълго време безмълвие, Беате Цшепе най-сетне проговори, първо в писмо, прочетено от юристите й, а по-късно на два пъти непосредствено. " Моля ви, не ме осъждайте за нещо, което не съм желала, нито направила ", сподели тя в заседателната зала, обръщайки се към ръководителя на съда Манфред Гьотци.

" Студена и пресметлива "

Германски медии показват Цшепе като олицетворение на злото. В съда тя отхвърли да е била забъркана в подготовката и в поръчителството на офанзивите. Тя сподели, че нямала храброст да изостави двамата си съратници, причинители на убийствата. Цшепе съобщи, че се е примирила с техните дейности, че, с цел да отвлече вниманието си от тях, тя играела видеоигри и пиела по четири бутилки пенливо вино дневно, до момента в който те правили закононарушенията. Но обвиняването отхвърли нейните изказвания и сподели, че в противен случай тя интензивно е взела участие в замислянето на тези расистки закононарушения. Прокуратурата я обрисува като " студена и пресметлива и сподели, че за нея човешкият живот не играе никаква роля ".

Беате Цшепе се съобщи в полицията на 8 ноември 2011 година, четири дни след гибелта на съратниците си, с които тя поредно е имала връзка. Смята се, че с изключение на да ръководи парите им, тя е готвела за неонацистите и се е занимавала с двете им котки - Хайди и Лили.

Беате Цшепе е влезнала в неонацистките среди на 20 години и се е срещнала с двамата си съратници при започване на 90-те години в център за младежи. Много бързо триото се радикализирало и въоръжило. През 1998 година триото е набелязано от вътрешното разузнаване и е насила да премине в конспиративност. Тогава Цшепе скъсва връзки с роднините си. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР