След патриарх Неофит, сръбският патриарх "инструктира" и Вартоломей как да

...
След патриарх Неофит, сръбският патриарх "инструктира" и Вартоломей как да
Коментари Харесай

След патриарх Неофит, сръбският патриарх "инструктира" и Вартоломей как да защитава руските и сръбските интереси

След патриарх Неофит, сръбският патриарх "инструктира" и Вартоломей по какъв начин да пази съветските и сръбските ползи
Сръбският патриарх Ириней изпрати писмо и до Вселенската патриаршия, в което насочва закани и към Вселенския патриарх Вартоломей, по този начин както това направи в писмото си до българския патриарх Неофит през месец април тази година. Патриарх Ириней поучава Вартоломей незабавно да върна на Сърбия Черногорската православна черква и несъмнено Македонската православна черква - Охридска архиеископия.

През месец април сръбският патриарх Ириней употребява обидни и заканителни изрази както към българския патриарх Неофит, по този начин и към Македонската православна черква - Охридска архиеископия. Ириней намерено заплаши главата на бългаската черква при опита БПЦ да помогне за разрешаване на кононичния статут на МПЦ- Охридска архиепископия. Според Ириней "опитите на БПЦ да помогне МПЦ-ОА и да бъде нейна Църква-майка" щели да нанесат вреди на връзките сред двете сестрински църкви". Писмото бе изпратено на 17 април.

Повод за настоящето писмо на Ириней до Вселенския патриарх е била „ паниката на Светия Синод за единството на Православната черква след намесата на архиереи на Вселенската патриаршия ”, което е довело до отцепването на Украинската черква „ макар волята на Руската православна черква ”. Според сръбските духовници точно „ сходен мотив се възнамерява да се употребява и за отцеплението ” на Македонската православна черква. Писмото е оповестено от гръцкия набожен уебсайт Ромфея.гр.

Сръбският патриарх твърди, че "съвременните всемирски страни се пробват да се възползват от църквата в работа на тяхната идеология и власт и с цел да съумеят в тази цел те прибягват към етнофилетимистичния, всемирски метод на мислене".

Държавите и народите, които през днешния ден претендирали автокефалия, в действителност се водят от „ политически обединения ” и наяве оправдават своята нездравословна активност с позоваване на страната и националната изгода. Тези страни (Украйна, „ Северна Македония ” и Черна Гора) били основани от комунистите и до през днешния ден множеството от тях се управлявали от неверници. Те не желали независими църкви, тъй като са правилни на своите жители, а за да се употребяват за осъществяване на техните всемирски, безбожни идеологии.

Сръбският патриарх характеризира отделянето на украинската черква, като „ доста рисково, даже пагубно за единството на Православието ”, актът на „ реабилитация и оневинения на виновниците за разкола и завръщането на литургичното и канонично другарство с разклоните общности без тяхното смирение и връщане към единството с Руската православна черква, от която те се разделиха без единодушието на Московската патриаршия, и без съгласуваност с нея ”.

Според патриарх Ириней Вселенската патриаршия не можела да взема решение едностранно, без сръбската и съветската черква, бъдещето на Охридската архиепископия и надлежно на Киевската метрополия.

В писмото се акцентира, че процесът на придобиване и издание на нови самостоятелни патриаршии също се договаря от локалните православни църкви. Предполага се, че Константинопол е единственият координатор на казуса.

Сръбският патриарх твърди, че казусът на "Черна Гора е обвързван с този на Украйна и на Македония и се надява, те да бъдат върнати заедно". Той като има вяра, че противното би било нарушаване на църковните закони и ще бъде „ трагично безразсъдно ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР