След първо класиране в Пловдивския университет Паисий Хилендарски“ са записани

...
След първо класиране в Пловдивския университет Паисий Хилендарски“ са записани
Коментари Харесай

Над 65% от местата в ПУ са запълнени след първо класиране

След първо класиране в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски “ са записани 2293 първокурсници. От тях 2123 са признати по държавна поръчка, което е 65,4% от одобрения държавен банкет за новата академична година, а 170 ще се образоват против възнаграждение. Същевременно с това са подадени и 750 заявления, от признати на първо класиране претенденти, за присъединяване в класиране в по-предна мечтана компетентност, посочена в спортния картон. Резултатите след първо класиране не се разграничават от същия стадий на миналогодишната кандидатстудентска акция. Данните заяви зам.-ректорът на висшето учебно заведение доцент доктор Мария Стоянова.

Днес висшето учебно заведение афишира второто си класиране, а срокът за записване на признатите по него е от 18 до 20 юли в това число.

През тази година максимален % заети места на първо класиране в постоянна форма има в направленията от област на висше обучение " Изобразително изкуство “ – 93,33%, " Машинно инженерство “ – 91,67%, и " Психология “ – 91,25%, следвани от " Музикално и танцово изкуство “ – 82,14%, " Право “ – 81,54%, " Биотехнологии “ – 81,25%, " Филология “ – 81,22%, и " Химически науки “ – 80%. В изброените посоки напълно са заети бройките в специалностите: " Автомобилна техника “, " Приложна филология – британски с втори непознат език “, " Приложна филология – френски с втори непознат език “, " Музика “ и " Медицинска химия “. Прави усещане, че в направление " Химически науки “ броят на записаните след първо класиране е по-голям от общия брой записани след всички класирания през предходната образователна година, акцентира доцент Стоянова.

При педагогическите науки приемът след първо класиране е за 65,11% от оповестените бройки в " Педагогика “. Най-голям е ползата към бакалавърската компетентност " Предучилищна и начална учебна педагогика “, като в нея са запълнени 82,5% от местата.

Със подобен брой записани първокурсници е и направление " Педагогика на образованието по... “ – 64,31%, а някои от специалностите са с напълно сбъднат банкет: " Български и съветски език “, " Български и немски език “, " Български език и история “, " Български език и гражданско обучение “. До 95% са запълнени местата в специалностите " Биология и британски език “ и " Педагогика на образованието по физическо образование “, а 80 на 100 – в " Педагогика на образованието по изобразително изкуство. “

В професионално направление " Икономика “ са заети 75,20% от  упълномощените по държавна поръчка бройки. В компетентност " Финанси “ са заети всички места,  а в " Маркетинг “, " Счетоводство “ и " Международни стопански връзки “ надлежно 84%, 80% и 76% от оповестения банкет. Само в бакалавърската стратегия " Макроикономика “ има по-малък брой записани – 24% или 6 души, а свободните места са 19.

При област висше обучение " Социология, антропология и науки за културата “   местата по държавна поръчка са запълнени до 58,82%, като най-вече записали се – 100%, има в бакалавърска стратегия " Културен туризъм “ и в " Социология и науки за индивида “ – 90%. Над половината от оповестения си брой са запълнили специалностите от областите " Информатика и компютърни науки “ – 60,83%, " Комуникационна и компютърна техника “ – 56,12% и " Биологически науки “ – 55,56%. В златната среда след първо класиране са " Социални действия “, " Администрация и ръководство “ и " История “, като те са записали надлежно 46,15%, 41,54% и 41,02% от студентите, които ще бъдат признати за новата образователна година.

С минимум заети места след първо класиране са областите от висше обучение " Електротехника, електроника и автоматика “ (36,67%), " Философия “ (33,33%), " Политически науки “ (28%), " Математика “ (26,67%) и   " Физически науки “ (25%). За разлика от предходни години, когато още след първо класиране държавният прием се изпълваше, тази година в специалността " Теология “ от професионално направление " Религия и теология “ са запълнени единствено 3 от 15-те места.

В идващите класирания управлението на университета чака запълване на местата, които за някои от специалностите в изброените области са единични, защото и оповестеният държавен банкет е за випуски с дребен брой студенти. По-бавното запълване тук-там в специалностите по естествени науки е национална наклонност на повече от десетилетие, само че резултатите провокираха публичното внимание едвам през последните няколко години, тъй като неналичието на фрагменти в тези области стана осезаема, разяснява зам.-ректорът доцент доктор Мария Стоянова.

Тя напомни, че  за специалността " Актьорство за трагичен спектакъл “ от област " Театрално и кино изкуство “ изпитите по дългогодишна традиция на ПУ " Паисий Хилендарски “ обичайно ще се проведат през м. септември в три кръга, в три поредни дни. Тази година избраните дати са 10, 11 и 12 септември.

При специалностите, които се учат задочно, водещите позиции са за областите " Администрация и ръководство “ и " Икономика “, в които са заети всички оповестени места. Следва ги " Психология “ с попълнени 96 на 100 от  обявения държавен банкет. Голям е ползата и към " Информатика и компютърни науки “, като броят на записаните в задочна форма на образование е 65,71% и надвишава този в постоянна форма с към 5%.

Общият брой на кандидат-студентите, подали документи в ПУ " Паисий Хилендарски “, към този момент е 5377, което е с 564 повече от предходната година. Кандидатстващите единствено с оценка от държавен зрелостен изпит са 2604, добави доцент Стоянова. На изпитите от предварителната сесия през юни се явиха 1780 претенденти. От тях 231 получиха отлични оценки – 5,50 и по-високи, като този резултат им дава опция да се запишат като студенти на Пловдивския университет в определената от тях компетентност.

Всички условия за записване, за присъединяване в идващото класиране, както и свободните места по специалности са оповестени на уеб страницата на Пловдивския университет: https://uni-plovdiv.bg/pages/index/1184/

Паралелно с второ класиране ПУ " Паисий Хилендарски “ афишира и спомагателен банкет за избрани специалности, като опциите за кандидатстване и класиране са оповестени на уеб страницата на висшето учебно заведение: https://uni-plovdiv.bg/uploads/site/Objava2018_IIРєР»_V1.pdf
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР