След първия тур на местните избори стана ясно, че в

...
След първия тур на местните избори стана ясно, че в
Коментари Харесай

Охранителни камери записвали гласуващите в избирателни секции

След първия тур на локалните избори стана ясно, че в две учебни заведения – в Тетевен и в село Глогово, секциите са били с включени видеокамери.

Подадени са тъжби за компрометирани на тайната на вота.
Празни бюлетини във Варненско: Подозират операция с изчезващо мастило Досегашният кмет Живко Панев от Българска социалистическа партия губи с 40 гласа от кандидата Дамян Дамянов от ГЕРБ
На 28 октомври двете секции в Глогово отварят обикновено, само че директорката е в чужбина, а единствено от нейния кабинет се включват и изключват камерите. Така всичките 16 камери остават да работят. „ От ОИК никой не ни е предизвестил, че би трябвало да бъдат изключени”, разяснява директорката Иглика Милчева. Тя беше безапелационна, че не е гледала записите.
Снимка: bTV
Камери е имало и в учебното заведение по дърворезба в Тетевен. От там настояват, че са обезопасили всичко. С хартиено тиксо.
Снимка: bTV
Жалбоподатели са от една от политическите сили, които не отиват на балотаж. Според тях нарушавания има и те са сезирали управляващите.
Снимка: bTV
„ Установено е, че камерата работи, само че не се вижда вотът на гласоподавателя. Вижда се гърбът на индивида, не се вижда нищо друго”, твърди зам.-председателят на общинската изборна комисия Таня Маринова.

Комисията е сезирала на собствен ред полицията, която е иззела всички доказателства. Вече има формирано и досъдебно произвеждане. А ЦИК е безапелационна – камерите по секциите не би трябвало да работят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР