След пълния провал с мениджмънта на Българската банка за развитие“

...
След пълния провал с мениджмънта на Българската банка за развитие“
Коментари Харесай

Връщат ББР към добрите стари практики

След цялостния неуспех с мениджмънта на „ Българската банка за развиване “ (ББР) ЕАД с помощта на кабинета „Петков“ и министър Даниел Лорер, държавното управление в оставка се връща към положителните остарели практики в поддръжката на дребния и междинен бизнес от страна на единствената държавна банка у нас.

Кабинетът „Петков“ одобри Актуализирана тактика за ББР за интервала 2021-2023 година на последното си съвещание.

Тя ще бъде фокусирана върху четири целта в сходство със Закона за ББР и връщането на банката към задачата й в поддръжка на дребния и междинния бизнес.

Стратегията за развиване на ББР за интервала 2021-2023 година, призната с Решение № 349 на Министерския съвет от 15.04.2021 година на съображение член 4, алинея 4 от Закона за ББР, се постанова да бъде обновена заради префокусиране до края на стратегическия интервал на бизнес модела към уравновесени и дребни по мярка заеми и позициониране на ББР като банка за дребни и междинни предприятия (МСП).

Групата ББР ще продължи да осъществя целите си, като ускори ролята си в поддръжка на българския бизнес и достъпа до финансиране на МСП.

Стратегията на ББР удостоверява признатия предел на финансиране до 5 млн. лв., както и дейния обзор и ръководство на качеството на портфейла на необслужваните експозиции, включително старите огромни заеми. Заложена е и цел броят на подкрепените дребни и междинни компании да доближи 1000 до края на 2023 година

Осигуряването на задоволително и разнообразно финансиране е обвързвано с новите правила на работа – бистрота, досегаемост и омекотен развой за кандидатстване. Фирми, които изпитват усложнения за финансиране от търговски банки, също ще получат достъп до кредитиране, с цел да се обезпечат техните жизненост и бизнес развиване, и да се подкрепи снабдяването им със първични материали.

Основен механизъм за ускорение и облекчение на всички процедури ще бъде новата цифрова платформа на ББР, която ще започва с услуги за микрокредитиране, Бизнес академия и основаване на безвъзмездни онлайн магазини.

Износът и интернационализацията на българските дребни и междинни компании също са измежду целите на банката посредством специфични артикули, включително гаранции и лизинг. Това е обвързвано и с функционалността на ББР да подкрепя фирмите с финансиране за софтуерно обновяване, цифровизация и фирмени нововъведения.

Водещият миг в обновената тактика на банката е устойчивото финансиране. Предвижда се до края на интервала 20% от новите заеми да бъдат „ зелени “. Чрез особено направен пакет за оценка на рисковете и готовността на дребните и междинните предприятия ББР ще може да финансира прехода им към зелена, кръгова и устойчива стопанска система, включително и планове за обществена инфраструктура и запазване на културно-историческото завещание. Банката е избрала 5 от задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации „ Достъпна и чиста сила “, „ Сигурна работа и стопански напредък “, „ Иновации и инфраструктура “, „ Отговорно ползване и произвеждане “ и „ Партньорство за реализиране на задачите “.

През остатъка от стратегическия интервал ББР ще поддържа жизнеспособни дребни и междинни предприятия, които имат капацитет за напредък и са със усложнен достъп до финансиране от комерсиалните банки заради рискова активност, липса на поръчителство или други ограничавания. Групата ще се стреми да отговори в най-голяма степен на търсенето и потребността на МСП за финансиране, за справяне с отрицателните стопански резултати в следствие от коронакризата и геополитическите разтърсвания, и основаване на нови устойчиви бизнес модели. Банката ще доразвие ролята си на типична банка за развиване на бранша на дребните и междинни предприятия и ще стартира построяването си като институцията, подкрепяща зелени и устойчиви планове и бизнеса на Индустрия 4.0.

Дългосрочните цели на Групата на ББР, които се слагат с актуализацията, са свързани с това да подкрепи МСП в прехода към въглеродно безпристрастен и резистентен бизнес, като развива пазара на дългов и дялов капитал за зелени вложения и активизира частен капитал за недостигащото финансиране, да ползва стратегии и принадлежности за съфинансиране на обществени вложения и планове, които са предпочитани за стопанската система на страната, както и да притегля средства и ръководи стратегии от интернационалните финансови институции, банки и финансовите пазари.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР