След падналите обилни валежи очакванията са реколтата от слънчоглед в

...
След падналите обилни валежи очакванията са реколтата от слънчоглед в
Коментари Харесай

Очакват реколтата от слънчоглед да надхвърли 300 кг/дка

След падналите значителни превалявания упованията са реколтата от слънчоглед в Добричкия район да надвиши 300 кг от декар, заяви на Българска телеграфна агенция професор доктор Иван Киряков от Добруджанския аграрни институт. Областта е измежду най-големите експортьори на маслодайно семе в страната, като площите със слънчоглед през тази стопанска година надвишават 823 000 декара.

Преди изобилните дъждове посевите бяха на ръба на сериозното положение, само че към този момент има задоволително влага. В землището на Добруджанския аграрни институт са насъбрани 40 литра на квадратен метър, сподели професор Киряков.По думите му слънчогледът налива семе и с прогнозата за добра годишна продукция в края на август-началото на септември ще стартира жътвата.

В масивите на научния институт се отглежда слънчогледовият хибрид "Енигма " - измежду първите български имитолерантни хибриди, основани в селекционната база. Очакваме хибридът, добивът от който надвишава 330 кг, скоро да бъде приет и следващата година да бъде препоръчан на земеделските производители за пролетната сеитба,заяви професор Киряков. Имитолерантните хибриди са резистентни към третирането с избран препарат и това понижава напрежението при посевите и рефлектира върху добива.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР