След падането на цената на газа няма да видим падане

...
След падането на цената на газа няма да видим падане
Коментари Харесай

Иван Хиновски: След падането на цената на газа няма да видим падане на цените на продуктите в магазините

„ След рухването на цената на газа няма да забележим рухване на цените на продуктите в магазините. Това в никакъв случай не се случва. Наричаме го „ неподвижен търговски интерес “. Ефектът ще е понижаване на инфлацията. Цената на природния газ през ноември предходната година беше 93 лв., а в този момент е 123 лв.. Имаме 40% растеж “, съобщи пред бТВ енергийният специалист Иван Хиновски.

„ От цивилизованите способи за отопление най-хубав е посредством инверторни климатици. Дървата и въглищата също, само че са свързани с повече старания. Топлофикациите също са в първите три преференциални модела “, изясни Хиновски.

„ Имаме засищане на пазара на полутечен природен газ. Такива големи количества се оферират и се строят терминали, че чакам стабилизиране след Нова година. След Нова година чакам политическо понижаване на цената на топлинната сила в София “, добави той.

„ Ако има преразглеждане на цената на топлинната сила, ще е от 1 януари, само че би трябвало да се има поради, че КЕВР задържа цената изкуствено ниска. Не имам вяра скоро да има сензитивна смяна. Задълженията там са толкоз огромни, че цените в този момент не са задоволителни, с цел да покрият разноските на сдруженията “, разяснява Мартин Владимиров.

Той означи, че есента е топла, не е почнал отоплителният сезон, а газохранилищата са запълнени. Въпреки това чака повишаване на цените през първото тримесечие на 2023 година поради неналичието на съветските доставки: „ България е в неповторима позиция, тъй като една трета от газа идва от Азербайджан по цени, които са петролно индексирани, а той се търгува на по-ниски цени. Българската промишленост е доста конкурентноспособна, а облагите са огромни. Всякакви нервности за банкрути са пресилени. “

Според него през тази зима Европа ще успее да се оправи, само че напомни, че доникъде на годината страните от Европейски Съюз са запълвали хранилищата си с съветски газ.

„ Дългосрочното решение е намаляването на потреблението на природен газ. В цяла Европа тече развой по електрификация “, акцентира Владимиров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР