След оттеглянето на Великобритания ще бъдат загубени значителни приходи -

...
След оттеглянето на Великобритания ще бъдат загубени значителни приходи -
Коментари Харесай

Кохезионната политика е най-ясният израз на солидарността в ЕС, каза комисар Йотингер

След отдръпването на Англия ще бъдат изгубени обилни доходи - 12 до 14 милиарда евро годишно, и това ще значи нужда от известни съкращения, само че желанието на Европейската комисия е ясно - кохезионната политика заема 30 на 100 от общите средства. Това е обща политика за промишлеността, за стопанската система и е най-ясният израз на солидарността в Европейски Съюз. Това съобщи еврокомисарят по бюджет и човешки запаси Гюнтер Йотингер по време на конференция в рамките форума на високо равнище, отдаден на кохезионната политика на Европейски Съюз - " Перспективи за конвергенция и устойчиви райони след 2020 година ", в НДК.

През миналите години натрупахме опит, от който извличаме поучения, по тази причина опростяваме разпоредбите за кохезионна политика, добави еврокомисарят. Той уточни, че задачата е новите страни членки да могат да реализират междинните нива на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. България е относително нов член на Европейски Съюз и увеличението на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията ще се реализира посредством развиване на инфраструктура, възстановяване на образованието и професионалната подготовка, обновлението на градските региони, сподели още той.

По думите му страни като България са на правилен път, само че по този път би трябвало да се продължи през идващото десетилетие, с цел да се подсигурява, че България ще заеме пълноценно мястото си в политиките на Европейски Съюз. Той посочи, че чака рецензии, че се орязва кохезионната политика, само че изрази вяра в края на юни, на среща на държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз 27, те да бъдат уверени, че методът към кохезионната политика е верен изключително за чистите вносители.

Ние сме транспарантни и е належащо да сме транспарантни. Методиката за разпределение на средствата от кохезионната политика е обвързвана с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, както и проценти, свързани с географски правила, безработица и други, добави еврокомисарят. " Много пъти сме споменавали, че главното, което целим да реализираме посредством кохезионната политика, е да се тръгне от ниския БВП на глава от популацията и да се стигне по-близо до междинната стойност за Европа. Европейските политики дават резултати и през идващите десетилетия ще има по-малко средства от кохезионните фондове, които ще бъдат вложени в балтийските страни и страните от Вишеградската четворка ", сподели още Йотингер.

В отговор на въпрос за последствията от Брекзит той сподели: " В нашата бюджетна рамка, както е препоръчана от еврокомисията, сме присъединили инструмент, който не е целеви за Брекзит, а по-общо е очакван за асиметрични шокове и в случай че всички 27 страни членки бъдат наранени от да вземем за пример икономическа криза, би трябвало да има средства оттова за всички, и то по други стратегии, само че в случай че Ирландия бъде изключително тежко наранена поради границата със Северна Ирландия, което значи по отношение на Брекзит, или в случай че балтийските страни бъдат наранени от непредвидени дейности в прилежащ район, в случай че има внезапен спад на Брутният вътрешен продукт там и се забави растежът, което докара до криза, това ще значи несъразмерен потрес. В подобен случай ще би трябвало да се употребяват средства за стабилизация ".

Зони на единодушие и на напрежение

Вицепремиерът Томислав Дончев означи, че днешният конгрес е първото събитие след предложенията за многогодишна финансова рамка и пакета регламенти от еврокомисията. Разговори, разногласия, диспути, разлики има и ще има, уповавам се, че имаме задоволително време те да бъдат изчистени, сподели Дончев. Той посочи, че тези разлики значително са в региона на математиката или географията. Има разногласия, когато се приказва за размер пари, за механизма за разпределението им, посочи вицепремиерът.

Дончев сподели, че е обнадежден, че няма кардинален спор за това, че би трябвало да се търси оптималната добавена стойност от всички вложения, които се вършат за сметка на кохезионната политика, както и че тя би трябвало да се реформира, с цел да е по-ефективна и за това, че един от пътищата за търсене на по-висока успеваемост е опростяването. Подозрителен съм, когато имаме консенсус на ранна фаза - това всекидневно е неприятен знак, тъй като значи, че някой нещо премълчава, само че днешното събитие дефинира значително кои са зоните на единодушие и тези на напрежение, сподели вицепремиерът и съобщи, че до края на българското председателство и най-много на последващи би трябвало да се работи зоните на единодушие да станат по-големи, а на напрежение - по-малки.

Няма да е изненада, че разногласия ще има, основани на упоритостта кохезионната политика да се обвърже с промени, уточни Томислав Дончев. Още в предходния програмен интервал имаше сходни опити парите да се обвързват с промени. Убеден съм, че има задоволително време да бъде открит консенсус, уточни той. Вицепремиерът акцентира, че е изключително значимо идващият програмен интервал да стартира в точния момент, с цел да не се забави окончателното приемане на законодателния пакет, за което са нужни с изключение на неотстъпчивост и компромис.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (253)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР