След оттеглянето на известни ИТ компании от Русия, заради войната

...
След оттеглянето на известни ИТ компании от Русия, заради войната
Коментари Харесай

Китайската електроника превзема 90% от пазара в Русия

След отдръпването на известни ИТ компании от Русия, поради войната с Украйна, китайски марки телефони, таблети, преносими компютри и домашен уреди започнаха да запълват освободената ниша, сочат анализите на пазарни наблюдаващи.

Освен добре познати имена, измежду тях има и доста нови – като Sсhaub Lorenz, Korting, Kimtigo, Akimojeba и други Експертите предвиждат, че в близко бъдеще китайските марки ще заемат огромна част от пазара на електроника в Русия – до 90%, написа Комерсант в обява по тематиката, представен от technews.

През първата половина на 2022 година китайските марки смарт телефони Realme, Vivo, Mi, Tecno, Infinix, iTel и Nokia (на китайския холдинг HMD Global) станаха водачи на съветския пазар по продажби, споделят от дистрибутора Marvel. По-специално, Tecno, Infinix, Realme и Xiaomi усилиха продажбите си с повече от 100%. Poco (под-бранд на Xiaomi) означи растеж на продажбите с 16% на годишна база, а Nokia с над 40%.

В същото време пазарният дял на Apple понижа с 14%, а този на съперника Samsung с 15%. Общо през отчетния интервал в Русия са продадени малко повече от 10 милиона мобилни телефона, което е с 23% по-малко, в сравнение с през първата половина на 2021 година

Според Ozon, продажбите на смарт телефони Tecno през първата половина на годината са нарастнали повече от 20 пъти, на Doogee – пет пъти, на Digma – съвсем осем пъти. Yandex Market оповестява, че през първото тримесечие делът на продажбите на китайски марки електроника се е удвоил спрямо предходната година.

В магазините на Citylink се появиха нови марки Sсhaub Lorenz и Korting, които скоро ще бъдат допълнени с артикули от Kimtigo, Akimojeba, Domfy и Chuwi. В коментар на обстановката M.Video-Eldorado споделя, че „ вземайки поради променените пазарни условия ”, потребителите започнаха да демонстрират по-голям интерес към малко известни или нови марки, в това число китайски, турски и съветски.

В Русия смарт телефоните, доставени по модела на успореден импорт, към този момент са налични за покупка. Но, съгласно източник на Комерсант, това няма да запълни целия съветски пазар за съоръжение, което на фона на дефицита на устройства от А бранд (скъпи модели) ще помогне на китайските снабдители доста да разширят наличието си в страната.

Александър Сурков, началник на аналитичния център на GS Group, счита, че Xiaomi, Honor и Realme скоро ще заемат мястото на някогашните водачи Apple и Samsung. Към тях ще бъдат добавени нови марки, с които комерсиалните вериги и огромните дистрибутори ще бъдат принудени да подписват дълготрайни контракти заради отсъствието на други производители.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР