След отстраняването на Валентин Златев от върха на "Лукойл България"

...
След отстраняването на Валентин Златев от върха на "Лукойл България"
Коментари Харесай

Защо отстраниха Златев от първата позиция в Лукойл България?

След отстраняването на Валентин Златев от върха на "Лукойл България " и новината, че той към този момент е на друга позиция, от която ще координира работата на "Лукойл Нефтохим Бургас " АД и "Лукойл България ", се появиха и информации за възможните аргументи, довели до промяната му. Според една от версиите, тиражирана от проверяващите публицисти от "Биволъ ", повода се крие в източването на "Лукойл " посредством покупко-продажби със земи за бензиностанции на компанията. Според това следствие, от "Лукойл " са източени над 45 милиона лв..

Схемата била следната: компания, чийто притежател е офшорна компания, купува земята от частни лица или от община, и по-късно я препродава на "Лукойл " с облага. Впоследствие бензиностанцията била построявана от небезизвестната "Джи Пи Груп ", също на облага. Макар и благосъстоятелност на офшорка, фирмите-купувачи на земя били свързани със строителя, излиза наяве от следствието.

През есента на 2018-а "Биволъ " е разследвал няколко такива покупко-продажби, осъществени от компанията "Пи Ай ", благосъстоятелност на офшорка. Пълномощник на "Пи Ай " е Велизар Радев, който е съсобственик в "Джи Пи Строй ", дружно с един от акционерите в "Джи Пи Груп " Георги Василев. Според обявата, “Пи Ай” е продала на "Лукойл " парцели за над 17 млн.лева, които е закупила за към 8 милиона лв.. Сделките се правили в цялата страна - Варна, Провадия, Тетевен, Кюстендил, Ботевград, Велинград, Каварна, Дряново, Троян, Горна Малина. Като образец се показват покупко-продажбите в Дряново, където земята е закупена от общината за 90 000 лв., а е препродадена на "Лукойл " за 1 186 473 лв.. Подобна е договорката и в община Горна Малина, където парцел, продаден от общината за 180 000 лева, е бил препродаден на "Лукойл " за 1 448 534 лв..

Сред фирмите-купувачи, изброени в обявата на "Биволъ ", е посочена и компанията “Кампанела”, която е препродавала с облага на "Пи Ай ", а "Пи Ай " е препродавала земите на "Лукойл ". "Кампанела” е на Владимир Житенски, другия съсобственик на “Джи Пи Груп. Посочена е и компанията "Итърнити ", която до ноември 2018 година е благосъстоятелност на Георги Василев, а откакто той получи обвиняване за пране на пари поради абсурда "Джи Пи Гейт " тя е трансферирана на посочения нагоре Велизар Радев. Прави се и уточнението, че когато “Итърнити” е правила покупко-продажби през 2006-2008 година, тя е била благосъстоятелност на офшорката от Белиз “Болкан Инвестмънт енд Трейд” и се е съставлява от адв. Велизар Радев. Същата офшорка - “Болкан Инвестмънт енд Трейд” е имала и “Пи Ай”, което приказва за един команден център, отбелязва "Биволъ ".

Според неговата обява, за малко време “Итърнити” е закупила парцели в над 40 местоположения в страната за общо 54 375 287 лева, които са препродадени на "Лукойл " за общо 91 303 308.82 лв. . Чистата облага била 36,9 млн. лв., а пасивите от покупко-продажбите за "Лукойл " са 45 893 875 лв.. В схемата влизала и самата “Джи Пи Груп”, която строи бензиностанциите и доставя съоръжение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР