След отстраняването на бившите вече изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй

...
След отстраняването на бившите вече изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

Кой кой е: Новите шефове на АЕЦ ”Козлодуй” и защо старите трябваше да си тръгнат

След отстраняването на някогашните към този момент изпълнителен шеф на АЕЦ ”Козлодуй ” Наско Михов и неговия заместител Александър Николов, те реагираха шумно, че махането им от постовете е незаслужено. Коментираха също, че назначените на тяхно място Георги Кирков и Андрей Красночаров не били най-подходящи. Действителността се оказа напълно друга.

Георги Кирков, който пое преди дни управлението на единствената нуклеарна мощ на България, е с впечатляващия 37-годишен трудов стаж в АЕЦ Козлодуй. Професионалният му път в централата стартира през 1982 година и до 2019 предава експертността си на най-малко две генерации енергетици. Заради неоспоримия професионализъм и потвърдената отговорност на Кирков, през годините са му били поверявани редица основни управителни постове, изискващи характерни познания, умения, опит и работохолизъм. Започвайки като Началник промяна „ Електроцех “, преминавайки през Ръководител на Управление „ Ремонт “, Управление „ Търговско “, Управление „ Инвестиции “, той доближава до позицията Директор на Дирекция „ Икономика и финанси “, която ръководи сполучливо.

В централата споделят, че Кирков е една от високоуважаваните персони в нуклеарния бранш, негова запазена марка са спокойният и диалогичен жанр на работа, деликатността във взаимоотношенията с всеки един чиновник, лидерските му умения и виновното му връзки към работните процеси. През 2017 година Георги Кирков е почетен с премията „ Енергетик на годината “. От март 2020 година Кирков е зам. кмет на община Козлодуй. Известен е измежду обществеността като експерт с опит и престиж. Новият изпълнителен шеф на АЕЦ Козлодуй е с две висши образования – „ Електроенергетика и ел. централи “ – ВМЕИ, София и „ Мениджмънт на комерсиалната активност “, Стопанска академия „ Димитър Ценов “, Свищов.

И още един „ Енергетик на годината “ застава отпред на атомната централа. Това е новият зам.-изпълнителен шеф Андрей Красночаров.

Андрей Красночаров

Вече 30 години той е предан на АЕЦ Козлодуй, като носи изключителна отговорност, ръководейки звена за ремонт, употреба и рационализация на нуклеарните блокове. Красночаров е заемал разнородни виновни длъжности в централата – инженер по ръководство на реактора, енергетик на реакторен завод, технолог по употреба на реакторно съоръжение, Главен специалист, началник бранш „ Инженеринг “, началник направление „ Модернизация “, Главен монтьор, Ръководител Направление „ Ремонт “, Ръководител Направление „ Инженерно обезпечаване “.

Георги Кирков и Андрей Красночаров са енергетици и експерти в същинския смисъл на думата - това споделят в АЕЦ Козлодуй за новите шефове. „ С Георги Кирков и Андрей Красночаров се работи извънредно елементарно, тъй като те си схващат от работата. Андрей Красночаров познава всеки ъгъл, всеки водопровод, оборудване или част от съоръжение, а Георги Кирков е неоспорим престиж и началник. Андрей Красночаров е шеф, почитан и скъп от екипа си “. В огромното семейство на АЕЦ-а са уверени, че Кирков, със своята дипломатичност и диалогичност, ще обезпечи нужното успокоение, а Красночаров постоянно ще е на първа линия, за помощ и с скъпи препоръки, един до друг с хората си.

А ето и какво е мнението на потвърдени специалисти и знакови имена в енергетиката за новия управителен екип на АЕЦ Козлодуй:

Цанко Бачийски - ръководител на Агенцията за Ядрено Регулиране, взел участие при въвеждането в употреба на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй, бил е технолог, заместител шеф завод, началник бранш „ Турбинно съоръжение “, началник направление „ Ремонт “ и основен инженер на 5-ти и 6-ти блокове, бил е и заместител изпълнителен шеф на “АЕЦ Козлодуй “ ЕАД:

Познавам Кирков и Красночаров от над 25 години. Андрей Красночаров е извънредно сръчен, образован инженер, оправя се с всевъзможни обстановки и, което е изключително значимо – работи доста добре с хората, основава екипи, на него може да се разчита. Роден водач. Георги Кирков също е неоспорим експерт. Давам им целия си заем на доверие, тъй като не се колебая в тяхната професионална честност и висока просвета на сигурност – наложителни фактори за ръководители на атомната централа. За мен като ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране /АЯР/ са доста значими сигурността и сигурността. За Кирков и Красночаров мога да бъда сигурен, че в никакъв случай няма да слагат производството и облагите пред сигурността и сигурността и на централата, и на цялата страна, по тази причина им имам цялостно доверие.

Иван Хиновски - ръководител на Български Енергиен и Минен Форум, някогашен член на държавната пускова комисия на АЕЦ “Козлодуй ”, някогашен шеф на нуклеарна дирекция в „ Енергопроект ”, някогашен изпълнителен шеф на НЕК, някогашен зам.-председател на Борда на АЕЦ “Козлодуй ”, съветник на международни компании като „ Уестнгхаус ”, „ Сименс ”, „ Фраматом ”, „ Газ дьо Франс ” и Европейска банка за възстановяване и развитие:

Кирков и Красночаров са доста тъкмо определен екип. Познавам и двамата добре, отлични експерти. Георги Кирков познавам от над 30 години и изрично настоявам, че е доста по-добър от предходните ръководители на централата. Дори мисля, че в този миг надали може да се уточни различен по-подходящ изпълнителен шеф. Кирков схваща от всичко – и от технология, и от финанси, бил е към този момент началник на тези звена. Досегашното управление изцяло нехаеше за въвеждането на нова нуклеарна мощ – нещо, което е извънредно належащо на България и е тематика, по която Георги Кирков е изцяло квалифициран. Смятам, че акцията в отбрана на досегашните шефове е обвързвана с нежеланието на несъмнено статукво да изгуби обилни финансови приходи. Защото, в централата има толкоз – ще употребявам една жаргонна дума – „ пинизи “, толкоз трикове, в доставките, в ремонта, в комерсиалната активност, че очевидно някои не желаят да се скапват до момента съществуващи схеми. Не по-маловажен е фактът, че в този момент, когато Росатом е в режим на наказания, за началник е необходим човек с доста професионализъм, тъничък нюх, дипломатичност и необятни интернационалните контакти. Все качества, които Георги Кирков има, за разлика от неговите довчерашни прародители.

Явор Куюмждиев – политик, народен представител, някогашен зам. министър на енергетиката, асоцииран шеф, A. T. KEARNEY – водеща световна мениджърска консултантска компания; взе участие в управлението на енергийни планове в Швеция, Чехия, Словакия, България и други, Централна и Източна Европа, Групов управител Global Travel s.r.o.:

Да дадем 100 дни на новото управление на АЕЦ Козлодуй. При всички положения Георги Кирков и Андрей Красночаров са по-добри от досегашните шефове. До скоро АЕЦ Козлодуй беше Първа ЧАСТНА атомна централа. Това е неприемливо.

Антон Иванов - основател и първи изп. шеф на Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “ (ДП РАО), някогашен ръководител на Съвета на шефовете на АЕЦ Козлодуй:

Познавам Георги Кирков доста отдава, той е минал през целия индустриален цикъл в централата, има необятен професионален взор за мястото на АЕЦ Козлодуй в националната стопанска система. Напълно квалифициран човек за началник на сдружение от подобен мащаб. Андрей Красночаров също доста добре познава процесите в централата, изключително Пети и Шести блок. Сигурен съм, че двамата са един добър екип, който ще способства за отличната работа на АЕЦ Козлодуй. Опонентите на новото управление нямат съображение да роптаят против промяната на досегашните шефове Михов и Николов, изключително с аргумента, че АЕЦ Козлодуй под тяхно управление генерирала рекордни облаги. Тези облаги са конюнктурни, вследствие на пазарните процеси и високите цени на електрическата енергия и няма никакво съображение да се твърди, че приходите и облагата са заслуга на към този момент заменените ръководители. По-скоро не би трябвало да се не помни, че, въпреки и с опит да се заметат, за необятната общност станаха обществено известни произшествия като пожара в Пети блок, а това е доста притеснително за сигурността на една централа и за метода на ръководството ѝ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР