След отпадането на съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, което

...
След отпадането на съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, което
Коментари Харесай

Отпадането на съкратеното следствие за убийства ще оскъпи 1/4 от делата

След отпадането на съкратеното правосъдно разследване за умишлени убийства, което през вчерашния ден депутатите одобриха, ще се усилят разноските по тези каузи. Това предвидиха членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) през днешния ден и приканиха министъра на правораздаването Данаил Кирилов за бързо решение на проблемите с дефицита на движимости лица за експертизите и въвеждане на видеоконферентни връзки са по-бърз разпит на очевидци по делата.

Севдалин Мавров изясни, че Министерството на правораздаването е бенефициент по план по отношение на движимостите лица, само че " с цел да вървят нещата по-бързо ", прикани да не се разчита единствено на този план, а да се заложат спомагателни средства в бюджета на правосъдната власт за въвеждането на видеоконферентните връзки, написа lex.bg.

Правосъдният министър подсети, че при разискване на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс за съкратеното правосъдно разследване е била изнесена статистика, съгласно която за последните четири години от към близо 600 каузи за съзнателно ликвидиране, в 1/4 от случаите подсъдимите са се възползвали от съкратеното правосъдно разследване.

" Има логичност в това, което казвате, че в случай че 25% от всички каузи за убийства ще преминат по по-дългия ред, фактически може да се чака закъснение във времето и кумулация на по-големи разноски ", сподели още Данаил Кирилов.

Той уточни, че крайният период за привършване на плана за движимостите лица е декември 2019 година, само че разясни, че това има закъснение и евентуално срокът ще бъде продължен.

" Апелирам да обединим напъните си с Висшия правосъден съвет и Министерството на вътрешните работи, които са ни сътрудници. Убеден съм, че има опция за оптимизация на разноските, в това число и в частта за правосъдната защита, която също е претрупана в случаите, в които има отсрочване или удължение на съдопроизводството ", прикани Кирилов.

Министърът сподели, че се слага остро и въпросът за условия за лицензиране към движимостите лица, в случай че ползата е невисок и предвижда, че този въпрос, който е обсъждан и в работни групи, мъчно ще получи развиване.

" Но пък разгадавам на вашето присъединяване да намерим ефикасни форми на мотивация и стимулиране на качествени движимости лица във всички правосъдни каузи. Знам, че е проблем. Разчитам вие да посочите пътя и формата, а изпълнителната власт да се опита да я реализира ", сподели още Кирилов.

" Всичко опира до заплащането, а и разноските и време, което употребяват движимостите лица, с цел да отидат на делата, вместо да си работят в кабинетите. Проблемът не е елементарен за решение ", заключи Мавров.

Евгени Диков, който е координатор на плана за движимостите лица, изясни, че още през лятото са били препоръчани серия от промени в процесуалните закони, с цел да се вкарат видеоконферентните връзки по делата. И прикани правосъдния министър, в случай че може тези оферти да бъдат придвижени по-бързо.

Данаил Кирилов подсети, че законодателните хрумвания би трябвало първо да минат през вътрешна процедура в министерството на правораздаването, както и да бъдат разисквани от Съвета за правосъдна промяна. Министърът пое ангажимент това да стане по най-бързия метод и нещата да се случат преди " коледното спиране " на Народното събрание.

Дебатът за увеличение на разноските се организира до момента в който съветът обсъждаше доклада за осъществяването на бюджета на правосъдната власт за първите осем месеца на тази година. Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев, който е и ръководител на бюджетната комисия, съобщи, че от началото на годината има наклонност за понижаване на приходите на правосъдната власт.

По проект за първите 8 месеца приходите трябвало да бъдат 66 667 000 лева, а действително са 62 429 000 млн. лв.. Същевременно разноските се движели в добра посока, разяснява Магдалинчев. По проект до края на август те трябвало да бъдат 473 604 000 лева, а действително са 445 937 000 лв.. За заплати са дадени 274 284 000 лв., при заложени 285 284 000 лв..

Ръст бележат другите хонорари – като тези за облекло и компенсации. Заложени са 41 368 000 лева, а са изхарчени 51 539 000 лв.. За прехрана са планувани 41 881 000 лева, а са изплатени 34 217 000 лв.. Средната заплата в правосъдната система е 2 458 лв., изясни Магдалинчев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР