След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма

...
След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма
Коментари Харесай

Ще се отрази ли премахването на безплатните PCR тестове на разпространението на вируса

След отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура общопрактикуващите лекари към този момент няма да могат да отпускат посоки за PCR проби.

Медиците считат, че премахването на облекчената процедура може да докара до нарастване на случаите с ковид.

До момента персоналните лекари можеха да преценят и да дават направление за изработката на PCR тест. От в този момент нататък обаче те са принудени да изпращат своите пациенти при експерти пулмолози, които ще преценят дали на този пациент би трябвало да се издаде направление за PCR тест.

" Това ще затрудни и лекарите, и пациентите, досегашната процедура беше доста облекчена. Можехме да издаваме тези посоки даже и с телемедицинска консултация, отдалечено. Практически няма спестовност на средства, защото парите ще отидат за възнаграждение на експерта. Пациентите ще би трябвало да чакат на опашки, няма да се изследват и няма да знаем действителната картина на заболелите. Ваксинацията на практика спря, откакто се заприказва за отпадането на зеления документ ", съобщи в " Денят стартира " доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари за Пловдивска област.

По думите му намаляването на случаите е с незначителни темпове, едвам 10 %, и броят на болните остава висок.

" Маските са другата смислена мярка. Заболеваемостта ще се усили, без значение от стоплянето на времето ", сподели още доктор Костадин Сотиров.

Вижте още във видеото.

Репортер: Росица Колева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР