След отлагания на няколко пъти SpaceX вече е готова да

...
След отлагания на няколко пъти SpaceX вече е готова да
Коментари Харесай

BulgariaSat-1 полита тази вечер

След отлагания на няколко пъти SpaceX към този момент е подготвена да изстреля първия български геостационарен информационен спътник BulgariaSat-1. По проект ракетата Falcon 9 би трябвало да изведе спътника в орбита в 18:10 GMT или 21:10 ч. българско време, написа nauka.offnews.bg.

Прозорецът за изстрелване е 2 часа, а прогнозите са за удобно време с 90% късмет за допустими за изстрелване метеорологични условия.

На живо може да наблюдавате площадката на галактическия център Кенеди и самото изстрелване през уеб страницата на Space flight now.

Преди старта тази вечер изпълнителният шеф на BulgariaSat Максим Заяков посочи, че без метода на SpaceX за понижаване на разноските посредством повторна приложимост на една ракета космосът не би бил наличен за дребни страни и компании като неговата, които са деликатни към своите разноски.

За Space flight now Заяков разяснява още, че намаляването на разноските за галактическите товари е донесло осезаеми резултати за България. "Хората не осъзнават, че за дребните страни и дребните компании като нашата без SpaceX не би имало метод в миналото въобще даже да си помислим за космоса. С тях това е допустимо. Имаме план. Смятам, че в бъдеще ще става даже още по-достъпно заради повторната приложимост ", декларира Заяков.

BulgariaSat-1 ще бъде изстреляна върху ракета Falcon 9, която към този момент хвърча на 14-и януари.

Миналата година Гуин Шотуел (Gwynne Shotwell), президент на SpaceX и основен действен ръководител, разгласи, че компанията предлага 10% отстъпка за клиенти, искащи да се възползват от рециклираните ракети. SpaceX се пробва да си върне осъществените вложения от 1 милиард $ в технологията за повторна приложимост, само че Илън Мъск - изпълнителен шеф на SpaceX разгласи, че вероятно може да има скорошни фрапантни понижения от актуалната ценова листа на Falcon 9 от 61,2 милиона $.

Мартин Заяков заяви, че договарянията със SpaceX са почнали още преди първото изстрелване на рециклираната ракета през март, само че застрахователни опасения са задържали BulgariaSat-1 да се трансформира в първия спътник полетял на нея.

BulgariaSat-1 е конструиран от Space Systems/Loral, основана в Силициевата котловина в Калифорния. "Инженерите на SSL, които работеха взаимно с всички включени страни в изстрелването, са уверени в цялостната надеждност на ракетата за многократна приложимост ", разяснява още изпълнителният шеф на BulgariaSat.

Българската компания разгласи, че минава към рециклирана ракета на 5 май, а няколко дни по-късно спътникът дойде на Кейп Канаверал от фабриката в Калифорния за последни предстартови проби.

Изстрелването му беше в началото планувано за 15 юни, само че беше отсрочено за 17-и, а по-късно за 19-и заради дефицит на време за подготовка и леки механически ремонти в ракетата.

На геостационарна орбита, на 36 000 км. над земята, по време на 15-годишната си задача спътникът ще получава и предава разнообразни типове данни през приемници в България, Сърбия и други европейски райони на BulgariaSat, поделение на компанията Bulsatcom.

"Сателитът е голямо начинание. Той е значим крайъгълен камък и ни дава късмет за районно развиване... както и в цяла Европа, където имаме главно покритие. И за страната ни, несъмнено, това е първият геостационарен информационен спътник ", разяснява в предходно изявление за галактическия уебсайт Заяков.

"Фокусът е върху малкия екран. Ние се опитваме да предоставим доста по-високо качество и по-добро количество на услугите на нашите клиенти освен в нашата страна, само че също и в района, опитваме се да се разшриряваме. Със сигурност повече HDTV и няколко 4K канали. 4K резолюция е хубав, несъмнено, за спорт. За момента нямаме 4K въобще. Това е доста добра опция ", акцентира Заяков.

Bulsatcom сега употребява мощности от Hellas-Sat 2. С BulgariaSat-1 доставчикът ще разршири доста опциите на мрежата си в България, Сърбия и други страни на Балканите.

"Имаме два спътника, които оферират услуги в този момент. Операциите ни в Сърбия са съвсем бездействащи - едвам 35 000 клиента, тъй като няма по какъв начин да увеличим размера на спътника, който сега използваме. Има и други страни в този район. Имаме капацитет да растем, само че казусът е в мощностите ", изяснява Заяков.

Той заяви, че чака BulgariaSat-1 да стартира да работи при започване на август.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР