След отказа на президента Румен Радев да подпише указа за

...
След отказа на президента Румен Радев да подпише указа за
Коментари Харесай

Коментари след отказа на президента да подпише указа за нов главен прокурор

След отхвърли на президента Румен Радев да подпише указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор, не закъсняха и мненията. Действащият основен прокурор Сотир Цацаров съобщи, че не е допустимо да бъде препоръчана нова кандидатура за поста, преди Висшият правосъден съвет наново да гласоподава номинацията на Иван Гешев. Самият Гешев акцентира пред Българска национална телевизия, че не е обезпокоен от претекстовете на президента. Президентът Радев отхвърли да разкрие какви ще са идващите му ходове.

Репортаж на Надежда Василева.

Висшият правосъден съвет още веднъж е на ход в сагата за избор на нов основен прокурор и може да удостовери или да отхвърли кандидатурата на Иван Гешев.
Сотир Цацаров, основен прокурор: Ако кандидатурата на господин Гешев събере 17 и повече гласове, президентът работи в изискванията на обвързана подготвеност, той би трябвало да подпише и е задължен да подпише декрет за назначението му. Ако господин Гешев не събере 17 гласа, това е минимумът, стартира нова процедура.
Иван Гешев се надява, че Висш съдебен съвет ще продължи по същия метод със съблюдаване на закона и транспарантна процедура.

Иван Гешев: Благодаря на президента, тъй като съблюдава Конституцията и се произнесе в обозрим период. Благодаря и на професионалната общественост на прокурорите и следователите, която стои зад мене при този избор, тъй като този избор е чисто професионален, а не политически. Благодаря на целия Висш правосъден съвет и тези, които гласоподаваха за мен на чуването и тези, които бяха срещу мен, тъй като се организира една открита, транспарантна, обществена процедура при съблюдаване на законовите условия. - Притесняват ли ви претекстовете на президента?Иван Гешев: Нищо не ме тормози, какво да ме тормози?
Сотир Цацаров съобщи пред Българска национална телевизия, че като настоящ основен прокурор не е редно да разяснява претекстовете на Румен Радев.

Сотир Цацаров, основен прокурор: Президентът извърши конституционните си отговорности. Президентът има право даже да върне без претекстове. Ние чухме изложени претекстове, дали ги споделям или не е обособен въпрос.
След среща с представители на Венецианската комисия, основният прокурор сподели още, че правосъдният министър не може в този момент да направи друга номинация пред прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Сотир Цацаров: Въпросът не е в това дали господин Гешев е сменяем, или не, въпросът е дали се съблюдава Конституцията. Иван Гешев: Аз не се тормозя дали са един, два, три или 15 претендента. Мисля, че сте го отчели на 10-часовото чуване. Прокурорската гилдия се е обединила към една кандидатура, има такава законова опция, не е нарушаване на закона, тъй че не виждам проблем.
Президентът изясни, че претекстовете му са напълно в пълномощията на институцията.

Румен Радев, президент: Оценката за професионалните и етични качества на претендентите и техния избор, са напълно пълномощие на Висш съдебен съвет. Негова е и отговорността пред обществото. Така че в България всеки би трябвало да стартира да си носи своята отговорност.
Президентът не разяснява дали ще изиска пояснение на процедурата от Конституционния съд, в случай че Висш съдебен съвет удостовери избора на Гешев.
Румен Радев: Нека не спекулираме, нито желая да въздействам по някакъв метод с планирани дейности. На ход в този момент е Висш съдебен съвет. Нека си изпълнят задачата по този начин, както се поставя. Оттам нататък обществото ще съди.
Румен Радев сподели също, че България ще просперира, когато стартират да се съблюдават законите.

 Реакциите на политиците след отказания декрет за назначението на Иван Гешев Реакциите на политиците след отказания декрет за назначението на Иван Гешев
В Народното събрание представители на разнообразни политически сили показаха позиции, че не би трябвало да има напън върху членовете на Висшия правосъден съвет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР