След остри критики за състоянието на един от най-големите природни

...
След остри критики за състоянието на един от най-големите природни
Коментари Харесай

Еверест и какво се случва със събрания от върха боклук

След остри рецензии за положението на един от най-големите естествени благосъстояния - връх Еверест, държавното управление на Непал и планинарските групи тази година проведоха шестседмично разчистване.

Екип от 14 индивида събра повече от 10 тона отпадък, изкачвайки съвсем осем хиляди метра от базовия лагер до най-близкия лагер до върха. Всички боклуци обаче бяха откарани до центровете за преработване в Катманду, с цел да им се вдъхне нов живот.

" Не е належащо отпадъците да се разхищават ", счита Набин Бикаш Махарджан от локалната организация за преработване Blue Waste to Value (BW2V).

Тъй като те получават комбинация от разнообразни материали от Еверест - алуминий, стъкло, пластмаса, желязо, огромна част от тях в действителност могат да бъдат рециклирани. Махарджан мисли, че би трябвало да се продължим цикъла и да се добави стойност на остарелия отпадък.

Затова служащите сортират ръчно материалите. Така желязото се изпраща до компании за произвеждане на стоманени прътове, алуминиеви кутии към производители на съдове, а изхвърлените бутилки се преработват още веднъж в домашен предмети.

Moware Designs да вземем за пример е компания, която създава невероятни осветителни тела и чаши точно от разнообразни отпадъци. Според притежателите ѝ отпадъците са табу в нашето общество и се смятат за нечистотия, само че истината е, че от тях могат да се изработят прелестни неща.

Техните артикули се употребяват в хотели, заведения за хранене и разнообразни семейства към столицата, като компанията твърди, че има възходящ интерес на потребителите към артикули, направени точно от отпадъци от Еверест. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР