След оставката на Анегрет Крамп-Каренбауер като лидер на ХДС (Християндемократическия

...
След оставката на Анегрет Крамп-Каренбауер като лидер на ХДС (Християндемократическия
Коментари Харесай

Това ли е човекът, който ще наследи Меркел?

След оставката на Анегрет Крамп-Каренбауер като водач на ХДС (Християндемократическия съюз) след политическо земетресение по време на районните избори в Тюрингия, вицепрезидентът на Икономическия съвет на партията Фридрих Мерц наподобява е на път да претендира за управлението, написа Euronews, представена от Фокус.

Анегрет Крамп-Каренбауер, известна още като AKK - някогашният правоприемник на немския канцлер Ангела Меркел - се отхвърли в понеделник от кандидатурата си за канцлер и се отдръпна като ръководител на ХДС.

Шок в Германия: Меркел понесе пагубен удар от наследницата си

През последните дни тя бе сложена под все по-голям напън, откакто членовете на ХДС в локалния парламент на Тюрингия, дружно с „ Алтернатива за Германия “ (АзГ), избраха претендент на Свободната демократическа партия (СвДП) за районен министър председател.

Първоначално самият Мерц не разяснява непосредствено неприятностите в своята партия и само написа в „ Туитър “, че има „ други вести в наши дни “, до момента в който разпространяваше свое изявление пред локално издание.

Чрез представител той също разгласи, че „ в такава обстановка е по-важно да мислим рационално, в сравнение с да приказваме бързо “.

Решението на Крамп-Каренбауер заслужава почитание, съобщи по-късно Мерц в обществените мрежи.

„ Оказвам й всестранна поддръжка в организацията на процеса на нейното заместничество и кандидатурата й за канцлер като определен партиен водач “.

Може ли Мерц да се надява да управлява партията?

Дори преди Крамп-Каренбауер да разгласи оставката си, Мерц към този момент беше упоменат от немската политическа анализаторка Урсула Мюнч като вероятен нов мощен водач на ХДС.

„ Мога да си показва, че Фридрих Мерц ще се включи в играта и хората споделят:

„ Да, по-скоро бихме се доверили на него, в сравнение с (Армин) Лашет, който всъщност заема разнообразни позиции и може също да се бори за интеграция на източногерманските районни асоциации “, съобщи Мюнх пред Euronews.

Кой е Фридрих Мерц?

Мерц се счита за представител на дясното крило на ХДС.

Смятат го за най-големия противник на Ангела Меркел, който изрича намерено рецензиите си към канцлера. Той е финансов специалист, считан е за „ реакционер “, “модерен консерватор “ и „ човек на огромния бизнес “.

Привържениците му се надяват, че той може да завоюва назад вота на Християндемократите, избягали в АзГ.

Когато в края на 2018 година бяха определени новите партийни ръководители на ХДС, той беше считан за любимец дружно с АКК.

Наблюдателите считат, че точно неговата слаба тирада на конференцията коства на Мерц, който другояче е прочут като добър реторик, позицията. Той загуби вота с 517 на 482.

След това на Мерц не бе даден министерски пост – макар че други авторитетни партийни членове се изрекоха в негова изгода, с цел да може да се даде на консервативното и стопански демократично крило на партията по-изразено посланичество.

Мерц избра добър миг, когато предходната седмица се отхвърли от позицията си в надзорния съвет на шефа на американски активи Blackrock.

След това на 6 февруари той заявява, че желае „ да се ангажира още повече с тази страна през идващите седмици и месеци “.

Мерц не е нов в политиката. От 2000 до 2002 година той беше началник на парламентарната група на ХДС/ХСС в Бундестага и по този метод водач на опозицията - до момента в който Ангела Меркел не го изтласка от поста.

След това той последователно се отдръпна от дейната политика и заемаше разнообразни позиции в бордовете на огромни компании и организации. „ Промяната в вероятността през последните години изостри визията му за политиката “, написа Мерц за себе си на своя уеб страница.

През 2000 година той популяризира спорния термин „ немска насочваща просвета “: в дебата той изиска чужденците в Германия да научат немски език и „ да одобряват обичаите, традициите и навиците й “.

Той се застъпва за строга имиграционна политика, дерегулация и приватизация в стопанската система.

Политикът провокира неспокойствие, като прикани за опростяване на схемата за налога върху прихода и унищожаване на налога взаимност.

Лична информация

Мерц е роден през 1955 година в Брилон, в Зауерланд, Германия. Той е женен от 30 години и е татко на три пораснали деца. Има компетентност право и политически науки и работи като правист.

Той се причислява към ХДС на 17-годишна възраст и е народен представител в Европейския парламент в продължение на пет години от 1989 година

От 1994 година до 2009 година е депутат в немския Бундестаг.

От юни 2019 година е заместник-председател на Икономическия съвет на ХДС.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР