След осеммесечна пауза Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и

...
След осеммесечна пауза Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и
Коментари Харесай

Не е ясно кога отново ще заседава Съвместната българо-македонска комисия

След осеммесечна пауза Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Северна Македония може да възобнови взаимните си съвещания през септември, в случай че противоепидемичните ограничения в двете страни разрешават.
Засега няма съответно съглашение за идващото съвещание, само че шефът на македонския екип в Комисията, историкът Драги Георгиев, заяви, че има онлайн връзка с българския си сътрудник - ръководителя на българския екип Ангел Димитров, и че " има договаряния за среща през септември, в случай че обстановката разрешава ".
„ В контакт сме. По принцип сме за септември, само че с някои запаси, според от здравословните условия при нас и при тях. Има въодушевление за това от българска страна ", съобщи Георгиев в изказване за MKD.mk.
Следващата среща съгласно графика би трябвало да се организира в Скопие, само че в случай че изискванията не разрешават, Георгиев не изключи и провеждането на съвещание посредством видеоконферентна връзка. Той акцентира, че договарянията в Комисията не са прекратени, само че е имало закъснение на работата й поради изборите в Скопие.
От друга страна, обаче, българският екип в Комисията оповестява, че не е получил нищо публично от македонските си сътрудници. „ Колеги от Скопие казват„ може да има среща през септември, в случай че изискванията с ковид разрешават. Не сме получили нищо публично. " Доколкото знам, последното писмо от проф. Георгиев беше в този смисъл, тъй че по принцип към момента няма съглашение за среща през септември ", съобщи членът на българския тим Наум Кайчев за MKD.mk.
Според Кайчев „ сътрудниците от Република Северна Македония би трябвало първо да реализират единодушие, след което да изпратят до българските си сътрудници публично писмо, а не да водят връзка посредством медиите, и по-късно да дефинират детайлности на срещата в Скопие “.
Следващото съвещание, което вероятно ще се организира през септември, ще продължи с полемиката, на която членовете на Съвместната комисия се срещнаха през ноември предходната година. Това значи, че полемиката за учебниците и Гоце Делчев ще продължи. Това са тематиките, споделя проф. Георгиев. И екипите няма да пристъпят към отварянето на нови тематики, до момента в който старите не бъдат затворени дефинитивно.
Последното съвещание на Комисията се организира на 28 и 29 ноември 2019 година в София и тогава, както споделя Георгиев, екипите на двете страни взеха решение да не се срещат няколко месеца по време на предизборния интервал в Скопие, откакто в страната бяха оповестени предварителни парламентарни избори, планувани за април 2020 година
Освен учебниците за седми и осми клас, тематиката на последните три срещи беше взаимното честване на Гоце Делчев. Именно тази тематика провокира голям брой различия в комисията, в която двете страни имат свои непримирими позиции. По-късно в свое изказване Георгиев заяви, че " що се отнася до намирането на решение е умерено оптимистичен ", наблягайки, " че не желае да свързва работата на комисията с политиката на двете страни ".
По отношение на интервала след 1941 година и дали Македония е съществувала, той сподели, че е написано доста за тези интервали в историографиите на двете страни и този въпрос не стои на дневен ред.
Малко след последното съвещание на Комисията ръководителят на българския екип Димитров съобщи, че работата й е едностранно прекратена от македонската страна с обяснението, че предварителните избори би трябвало да се проведат след четири месеца. „ Те на процедура отхвърлят да се срещат и да приказват “, сподели Димитров тогава.
Вижте още:
Македонски историк: Няма да жертваме нищо при договарянията с България
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР