След осемгодишна одисея през бурните води на финансовите пазари, плитчините

...
След осемгодишна одисея през бурните води на финансовите пазари, плитчините
Коментари Харесай

Гърция вече може и сама?

След осемгодишна авантюра през бурните води на финансовите пазари, плитчините на еврозоната и високите талази на вътрешнополитическите кавги, гърците най-накрая доближиха заветната цел: през август те ще изоставен третата избавителна стратегия на интернационалните донори. Това е добра вест за Гърция, която финансово още веднъж ще стъпи на краката си. Но също и за Европейски Съюз, в тези тежки времена за него времена, това е добра вест. Защото най-накрая той ще може да се похвали с нещо хубаво.

Независимо от всички рецензии, мощната политическа съпротива и неприятните пророчества, страните от валутния съюз съумяха, дружно с ЕЦБ и МВФ, да преодолеят най-тежката си дотук рецесия. Вярно е, че Ирландия, Португалия, Кипър и Испания също бяха санирани с непозната помощ. Но спасяването на Гърция продължи трудно дълго, тъй като през 2015 година гърците си избраха едно държавно управление, което първо единствено ускори хаоса, преди да се вразуми. През последните осем години Гърция на три пъти беше изправена пред банкрут, един път даже беше на крачка от това да бъде изхвърлена от еврозоната.

С обединените старания на кредиторите и с огромни жертви от страна на самите гърци пациентът най-после беше нормализиран и към този момент може да бъде изваден от интензивното поделение. Но страната още не е излекувана. Данните сочат, че Гърция още не е достигнала икономическите индикатори от преди началото на рецесията, безработицата е висока, а конкурентоспособността остава слаба. Но посоката е вярна - промените дават резултат, а прогнозите са позитивни. Гърция си върна доверието на финансовите пазари.

Ако гръцкият министър председател Ципрас продължи да сътрудничи, опитът може да излезе сполучлив. За тези осем години еврогрупата научи доста неща. Гигантската избавителна интервенция с заеми от съвсем 300 милиарда евро и опрощаването на 100 милиарда задължения беше невиждана. Трябваше да бъдат тествани разнообразни разновидности, имаше и доста импровизации. Бяха позволени и неточности, само че общо взето най-после сметката излезе.

По-силни от преди
 Riegert Bernd Kommentarbild App
Бернд Ригерт

Еврогрупата си извади поучения от гръцката покруса - основани бяха нови принадлежности, които я вършат по-подготвена за бъдещи сходни рецесии. Актуалната полемика към германско-френските оферти за реформирането на валутния съюз обаче демонстрира, че има още доста работа. Европейският избавителен механизъм ESM, към този момент потвърдил своята резултатност, трябва да бъде доразвит и трансфорат в същински и силен валутен фонд.

Много гърци, които понесоха тежки загуби в пари и витален стандарт, несъмнено няма да се зарадват по този начин мощно на прекратяването на избавителните стратегии. Те заплатиха сметката за дългогодишната икономическа занемареност на доста леви и десни гръцки държавни управления. Късогледство е обаче да се трансферира отговорността за тези тежки загуби върху кредиторите от Европа. Без политиката на икономии и нужния надзор отвън Гърция щеше да бъде още по-жестоко наранена стопански. Това би трябвало да бъде обеца на ухото и на други държавни управления, да вземем за пример за популистите в Италия. Без солидарността на европейската общественост и нейните избавителни чадъри нито една финансова и дългова криза от този мащаб не би могла да бъде решена.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР