След осем дни на миньорска стачка в Колумбия, правителството иска

...
След осем дни на миньорска стачка в Колумбия, правителството иска
Коментари Харесай

Риск от недостиг на храна и лекарства в Колумбия

След осем дни на миньорска стачка в Колумбия, държавното управление желае да стигне до съглашение с уредниците на митингите, написа през днешния ден локалният всекидневник " Еспектадор ".

Блокадата по пътищата от по този начин наречената миньорска стачка в региона на департамента Антиокия докара до дефицит на храна и медикаменти в тази част на страната, както и до затруднено прекосяване на колите за незабавна помощ и затваряне на предприятия.

Демонстрантите считат, че са нарочени от полицията и стачкуват против обновените полицейски акции против миньорската активност, която съгласно министерството на защитата финансира незаконни групи.  В резултат на тези полицейски акции са унищожени девет дрегери, които съгласно министъра на защитата " са носели благосъстояния за незаконните въоръжени организации ".

В сряда колумбийският президент Густаво Петро изпрати делегация от петима заместник-министри и група от специалисти, с цел да беседват с представители на стачкуващите, които обаче през вчерашния ден напуснаха договарянията, заявявайки, че желаят да беседват със самите министри.

Министърът на околната среда и устойчивото развиване Сусана Мухамад, министърът на защитата Иван Веласкес и министърът на вътрешните работи Алфонсо Прада ще се срещнат с представителите на стачкуващите, с цел да се опитат да реализират съглашение и да сложат завършек на протестните дейности.

Около 300 000 души, живеещи в 12 общини, са наранени от тази стачка, сподели Прада и добави, че дефицитът на храна и лекарства слага жителите на тези общини в уязвима позиция, предава Българска телеграфна агенция.

Няма да има разговор с протестиращите, до момента в който пътищата не бъдат отблокирани и до момента в който филантропичната помощ не стигне до популацията, акцентира вътрешният министър.

" Докато не престават блокадите, вероятността да се върнем на масата за договаряния е нулева “, заключи той.

Основният въпрос, който държавното управление желае да повдигне на договарянията, е узаконяването на миньорската активност или основаването на по този начин наречения миньорски регион - специфична зона, в която да се прави регламентирана миньорска активност и в която да се пазят правата на служащите и да се опазва околната среда.

Заради огромните количества живак, които се изхвърлят от мината в река Каука, е от изключителна значимост да се вкарат промени, които да подсигуряват опазването на околната среда в района. Това ще бъде от изгода и за популацията на засегнатите общини, изясни министърът на околната среда.

" Незаконната миньорска активност е неприемлива и пагубна за околната среда. Трябва да намерим излаз, с цел да спре разрушаването на региона и замърсяването на реките, и да продължи цялостното развиване ", означи шефът на департамента Антиокия Анибал Гавирия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР