След органна трансплантация пациентите са с доживотно потисната имунна система

...
След органна трансплантация пациентите са с доживотно потисната имунна система
Коментари Харесай

При кои групи хора е от особена важност ваксинацията срещу COVID-19

След органна трансплантация пациентите са с доживотно потисната имунна система и при всички реципиенти тя се потиска с лекарства, с цел да се предотврати отхвърлянето на присадения/те орган/и - това прави трансплантираните хора по-податливи на инфекции, което усилва опасността за здравето и живота им при заразяване със SARS-CoV-2. По тази причина трансплантираните са със статут на високорискови пациенти във връзка с COVID-19. Това сигнализираха от Министерството на здравеопазването в акцията " Плюс мен " на страницата си във Фейсбук.

На всички лица от листата на чакащите за трансплантация се предлага имунизация против COVID-19 след консултация с екипа на трансплантационния център, проследяващ положението на пациента. " Ваксината има основна роля както за предотвратяване от инфекциозни затруднения при заразяване с ковид, по този начин и за понижаване на вероятността от следващи трайни последствия върху здравето ", показват от  " Плюс мен ".

" Трансплантирани пациенти би трябвало също да се имунизират , като при тях се предлага имунизацията да бъде отсрочена от 3 месеца до половин година след трансплантацията. Причината за отлагането е засилената имуносупресивна терапия в първите месеци след трансплантацията. Обръщаме внимание, че имуносупресивната терапия не е контраиндикация за имунизация, тя обаче има капацитета в забележителна степен да понижи упования от имунизацията имунен отговор – т.е. да не бъде развита задоволително мощна отбрана против SARS-CoV-2 ", допълват от Здравното министерство и акцентират, че за хората с потисната имунна система е извънредно значимо спазването на нефармацевтични ограничения, като носенето на маска, спазването на отдалеченост, дезинфекцията на повърхности и така нататък

Експертите прецизират, че втората бустерна доза иРНК ваксина е мощно целесъобразна за трансплантирани пациенти . Поставянето на втория бустер следва да бъде не по-малко от 4 месеца след приемането на първата бустерна ваксина.

" Важно е да знаем, че имунизациите против COVID-19 не са „ живи ваксини “, т.е. не съдържат жив вирус и не е допустима репликация на вируса. Ваксините против COVID-19 спадат към категорията „ инактивирани ваксини “, допълват още от Министерството на здравеопазването в акцията " Плюс мен ".
 Здравно министерство Здравно министерство, Плюс мен
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР