След опасно горещото време вчера, днес температурите още малко ще

...
След опасно горещото време вчера, днес температурите още малко ще
Коментари Харесай

Понижение на температурите след опасно горещото време

След рисково горещото време през вчерашния ден, през днешния ден температурите още малко ще се покачат, код жълто е разгласен през днешния ден в съвсем цялата страна, като се изключи област Смолян и Черноморието.

Максималните температури в множеството региони ще са м/у 34° и 39°, по-ниски на морския бряг – 27°-30°. Ще доминира слънчево време, с повече облаци в планинските региони в Западна България, като на обособени места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-югоизток, който по здрач в Северозападна България ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

С него ще нахлува по-хладен въздух и оптималните температури на следващия ден сензитивно ще се намалят - сред 29° и 34°, малко по-високи в Югоизточна България. В дунавската низина ще бъде рисково прохладно, а в множеството региони от Централна и Западна България ще има превалявания и гръмотевици, които вечерта ще обзет и североизточните региони.

Предупреждение за мощен вятър, интензивни и обилни превалявания, съпроводени от гръмотевични стихии, с възможност и за градушки, е в действие в доста региони от страната, с нараснала заплаха в Рило-Родопската област и Дунавската низина.

На морския бряг след обяд вятърът ще се ориентира от изток и ще е до сдържан. Ще бъде слънчево и горещо, само че през нощта против четвъртък ще се развие купесто-дъждовна облачност и тук-там ще превали и прегърми.

Максималните температури ще останат съвсем без смяна - сред 27° и 30°. Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще бъде едва.

В планините в следобедните часове ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици, на повече места и по-интензивни в Рило-Родопската област.

Ще духа сдържан северозападен, по най-високите елементи на Рила и Пирин - югозападен вятър. Максималните температури в курортите ще се намалят – от 21° на Алеко до 29° в Банско.

Причина за предстоящите превалявания и мощен вятър е леден атмосферен фронт, който минава през Балканите. След северозападните региони през днешния ден, на следващия ден превалявания, гръмотевични стихии и захлаждане се чакат в останалата част от полуострова, като се изключи крайните югоизточни елементи.

У нас, в четвъртък температурите на всички места ще се намалят и оптималните ще бъдат сред 27° и 32°. Валежите и в североизточните региони ще спрат, а вятърът ще отслабва. През идващите дни ще доминира слънчево време, само че петък и събота не са изключени следобедни валежи, с по-голяма възможност в Югозападна България. Температурите постепенно ще се покачват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР